15 éve Magyarországon a 100 éves Sika

 A rendkívül tehetséges vegyész felépíti első üzemét a határ túloldalán, Zürichben Egy évszázaddal később az M6-os autópálya alagútjait is Sika termékekkel szigetelték. Az idén száz éves családi vállalat napjainkban a világ 71 országában csaknem 12.000 embert foglalkoztat, éves forgalma meghaladja a 4 milliárd svájci frankot.

A svájci központú világcég többségi tulajdonosai változatlanul a cégalapító leszármazottjai. Ez is szerepet játszik abban, hogy míg a világ vegyiparát mind inkább az óriás-vállalatok határozzák meg, a Sika meg tudta tartani önállóságát. Feltehetően azért is, mert csúcsminőségű termékeivel megkerülhetetlen-jóllehet azok javarészt nem látszanak… A Sika ugyanis az építőiparban és az ipari gyártmányoknál alkalmazott szigetelő, tömítő, ragasztó, hő – és UV-álló anyagokat gyárt. Míg az autók, buszok ablakait korábban keretben csavarozták-szerelték, napjainkban különleges ragasztó rögzíti azokat. Akárcsak az iroda-tornyok „csupaüveg” felületeit. Így a laikus éppoly kevéssé ismerheti ezt a Sika-terméket, mint pl. a speciális műgyantát, amellyel az üzemcsarnokok padlóját burkolják – vagy az épületek homlokzati elemeinek rugalmas ragasztását, acélszerkezetek korrózióálló védelmét, bevásárló központok időtálló műanyaglemezes tetőszigetelését. Ott vannak anyagaik az M7-es autópálya híres völgyhídjában – és sokhelyütt máshol. Az óceánjárók teakfa tömítéseinél és az óriás konténerek szigetelésénél, a járművekben és a vasúti kocsikban -„láthatatlanul.”

Mindezt a hat kontinensre kiterjedő „Sika-család” hazai tagjának vezetőjétől tudjuk meg. Kruchina Johanna építőmérnök 1992 óta dolgozik a cégnél, először a Sika Ausztria magyarországi képviselete vezetőjeként, majd – immár 1995 óta - a 15 éves fennállását tavaly ünneplő, önálló Sika Hungária Kft. ügyvezetőjeként.

Kinevezése egyébként akkor még egyedülálló volt a svájci világcégnél: világszerte működő vezetői gárdájában a magyar vállalat főnöke volt az első hölgy. Akit azután – tanulságos módon – sikeres kolléganői követték, Vietnamban, Taiwanban, Bulgáriában és Romániában. Az utóbbi egyébként az „úttörő” magyarnak tartozik beszámolással: Kruchina Johanna immár öt éve a Sika regionális vezetőjeként is dolgozik, a cseh, a szlovák, a román, a szlovén és a horvát leányvállalat munkáját hangolja össze.

A Sika különleges termékei régóta ismertek Magyarországon. A cég krónikásai megtalálták a vezérképviselet hirdetését: az a múlt század harmincas éveiben működött a mai Bajcsy-Zsilinszky úton és kínálta már azokat a különleges szigetelő-anyagokat, amelyek eredeti és korszerűsített változatait máig forgalmazzák. Mégpedig a hagyományos „Sika-szellemben”. A családi vállalkozás egyik alapelve ugyanis a vevő-központúság: nem tekintik elegendőnek termékeik értékesítését, ugyanolyan fontosnak látják, hogy a kapcsolatot tartva segítsék ügyfeleiket azok alkalmazásában. Nyílván ez az üzleti filozófia is áll amögött, hogy a Sika Hungária évről évre sikeresebb volt és 2008-ban már több mint 4 milliárd Ft forgalmat ért el. Az ügyvezető nem titkolja, hogy az elmúlt időszak válsága az ő vállalatukat sem hagyta érintetlenül, a legtöbb magyar céghez hasonlóan náluk is érzékeny visszaesés tapasztalható. A „Sika-szellem” Magyarországon is fegyelmezett, céltudatos munkát igényel: kötetlen, azaz a szokásosnál lényegesen hosszabb, gyakran a hét végére kiterjedő munkaidőt is a vezetőktől.

Kruchina asszony bízik benne, hogy - a legújabb gazdasági adatok tükrében - ismét felfelé vezet az út, hiszen a siker állandó elvárás a Sikanál. Reményt kínál többek között, hogy talán a magyarországi autóbuszgyárak új, nagyobb megrendelésekhez juthatnak, hiszen ott alkalmazott termékeik korábban megváltoztatták a járműgyártás technológiáját.

 A fejlődésre jellemző, hogy a cég forgalmának harmadát 5 évnél fiatalabb termékek teszik ki. A Sika 163 országban több mint 13.000 szabadalmat jegyeztetett be. Az állandó fejlődésben a cég nagy, zürichi kutató-központjában dolgozó magyar származású szakembereknek is szerepe van.

Végül már csak azt kéne megtudnunk - honnan a cég elnevezése? Mindjárt két magyarázattal is szolgálhatunk: két felhasznált anyag, a szilícium és a kalcium vegyjele adja. A romantikusabb változat: az alapító Kaspar (Winkler) és Sibylle, a feleség…

A legújabb Sika-sikernek napjainkban is tanúi lehettünk: anyagaik a labdarúgó VB stadionjinak építésénél is nélkülözhetetlennek bizonyultak. Akárcsak az új Gotthard-alagútnál, korunk egyik nagy műszaki teljesítményénél.