Csaba László professzor üzleti ebédünkön

2010.4.19

Dr. Csaba László professzor, a CEU tanszékvezetője volt április 19-i üzleti ebédünk vendége a Marriott Szállóban. Az igen jól látogatott rendezvényt ezúttal is egy sor partnerünkkel: a Német-Magyar, a Brit, a Francia, valamint a Kanadai Kereskedelmi Kamarával közösen szerveztük.

Elnökünk, Dr.Béres István mutatta be a nemzetközi hírű közgazdászt, az MTA doktorát, aki több, mint 20 éve tanítja a közgazdász-nemzedékeket, többek között a Debreceni és a Közép-Európai Egyetemen.

Csaba professzor Magyarország közelebbi és távolabbi gazdasági kilátásairól szóló előadásában bevezetőben rámutatott: az elmúlt hat évet az ország sodródása jellemezte. A kormányok – miután kiderült Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati múltja, illetve Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde - nélkülözték a hatékony munkájukhoz szükséges legitimációt. Politika vákuumban működő kabinetjeik képtelenek voltak a szükséges reformokra, egyfajta kettős hatalom alakult ki, látványos, hatástalan „médiakormányzás” folyt.

A hamarosan felálló új kormány első feladata az lesz, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba és tisztázza: valójában mekkora az adósságállomány, mekkora lesz az év végére a háztartási hiány, a nagy állami vállalatok deficite, stb. Ezt követően lehet kidolgozni egy középtávú programot, amelynek reális célkitűzése lehet az euró 2014-es bevezetése.

Csaba véleménye szerint a Fidesz-kormány (amelynek a helyzet miatt amúgy is szűk a mozgástere) a hitelességre helyezi majd a hangsúlyt és óvakodni fog olyan lépésektől, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi egyensúlyt. A kormány eddig ismert, valószínűsített alakjairól elmondta: Martonyi János külügyminiszter mérsékelt politikája ismert, az egykori pénzügyminiszter Varga Mihály soha nem volt az osztogatás híve s a párt másik vezető közgazdásza, Matolcsy György sem beszél már gazdaság-élénkítő intézkedésekről. A professzor óvott egyes nyugati sajtóhangoktól, amelyek – a helyzetet teljesen félreértve – a jövendő kormánypártot a szélsőjobbra sorolják – holott ott a Jobbik található.

Kiegyensúlyozott, az átlátható viszonyokon, az állami kiadások és az adók csökkentésén, a bürokrácia mérséklésén, az adó – és az oktatási rendszer reformján alapuló politikával Magyarország 2012-tól évi 4- 4.5 %-os gazdasági növekedést érhet el és nyolc év alatt felzárkózhat a térség közép-mezőnyébe. A gyógy-idegenforgalomban, a pénzügyi szolgáltatások területén lát nagyobb lehetőségeket az ország számára- válaszolta kérdésekre Csaba professzor.