Duális képzés „Tapasztalatok és perspektívák” konferencia

2016.4.5

Április 5-én került megrendezésre kamaránk és együttműködő partnerei, a budapesti Andrássy Egyetem, a Dán Üzleti Klub, a Joint Venture Szövetség, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Kamara és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében a Duális Képzés Tapasztalatok és perspektívák c. konferencia.

A konferencia elős részében Dr. Odrobina László szakképzésért felelős helyettes államtitkár mutatta be a már a hazai középfokú szakképzés, valamint egyes felsőoktatási képzéseknél is bevezetett duális szakképzési rendszert.

Majd Öex. Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete, beszélt a Svájcban már több képzési szinten is bevezetett és nagy sikerrel alkalmazott duális képzési modellről, kihangsúlyozva, hogy a piac igényeit követő képzéseknek köszönhetően a mukanélküliség minden végzettségi szinten maximum 3% vagy annál kevesebb.

A harmadik nyitóbeszédet Szigeti Ádám, az EMMI főosztályvezetője tartotta, egy a német „Baden Württemberg-i” modellhez hasonló duális képzési rendszer bevezetéséről a magyar középfokú és felsőoktatásba.

Hazánkban 2012 óta működik duális képzési rendszer, mára már 19 felsőfokú intézmény és mintegy 187 gyakorlatot kínáló partnerszervezet közreműködésével, jelenleg 440 hallgató vesz részt ebben a képzési formában. Szigeti Ádám elmondása szerint a következő tanévtől (2016/17) a hallgatói létszám több mint hatszoros növekedése várható, 2850 duális képzési rendszerben tanuló hallgatót vár szeptembertől már 24 felsőoktatási intézmény és 545 gyakorlati helyet kínáló partnerszervezet.

Az előadásokat követően két kerekasztal beszélgetésre került sor, melyeken a kormány képviselőin túl az ebben a képzési formában jelenleg is részt vevő felsőoktatási intézmények, illetve cégek képviselői is jelen voltak.

 

Képgaléria megtekintése