Erős frank és erős export

2010 eleje óta az euró több, mint 18 %-al, 2007 vége óta pedig kereken 30 %-al gyengült a frankkal szemben. Ha fokozódik az euró válsága, még egyenlő értékűek is lehetnek.
A hasonló, több, mint 25 %-os felértékelődés az akkori német márkával szemben 1977 áprilisa és 1978 szeptembere között érzékenyen megterhelte a növekedés dinamikáját. Ilyen tapasztalatok alapján most az lenne várható, hogy a svájci kivitel kerek 15 %-al csökken. A gazdaság azonban továbbra is gyors ütemben növekszik és a Seco erre az évre az export 4,6 %-os bővülésével számol.
A svájci ipart, hála az újításoknak, szakosodásának, viszonylag kevésbé érinti az árverseny. Emellett az exportőrök az euró-övezet helyett növekvő mértékben fordultak más régiók, például Ázsia felé. A Zürichi Műegyetem Konjunktúrakutató Intézetének munkatársai megállapították, hogy az erős frank nagyon eltérően érinti az egyes ágazatokat. Az árfolyam-sokk csak a gépeknél és felszereléseknél, az elektronikai termékeknél, valamint a precíziós műszereknél, óráknál és ékszereknél játszik szerepet, ám ezeknek az ágazatoknak az aránya a kivitelben az elmúlt húsz évben 26-ról 20, illetve 19-ről 16 %-ra csökkent. Másrészt kitűnt, hogy a vegyi – és a gyógyszeripar alig függ az árfolyam-változásoktól.

„Ez a válság, szemben bizonyos véleményekkel, amelyek szerint csak kevéssé veszélyes, súlyosabbnak bizonyul majd, mint a hetvenes éveké, jelentette ki Gerold Bührer, az Economiesuisse elnöke. „Ég a házunk“, figyelmeztetett Hans Hess, a gép-, elektromos és fémipari ágazatok szervezete, a Swissmem elnöke. Az erős frank miatt az ágazatok mind harmadik cége már veszteséges.

 David Marmet, a ZKB svájci gazdasági részlegének vezetője abból indul ki, hogy az év második felében a vállalatok mérlegében határozott „féknyomok“ mutatkoznak majd. Sok exportáló cég nyílván nagy árengedményeket ad, de hosszú távon aligha engedhetik meg maguknak, hogy ilyen magas árat fizessenek piaci részesedésük megtartásáért. Egyébként mindenekelőtt kisebb vállalatoknak kell harcolniuk az erős frankkal, míg nagy konszernek, mint a Novartis, a Roche, a Givaudan vagy a Clariant, világszerte működő termelési láncaikkal biztosítani tudják magukat az árfolyam-veszteségek ellen.

Marmet szerint Svájcnak valószínűleg a mainál is erősebb frankkal kell majd élnie: jövőre 1.25 frankos euró-árfolyamból indul ki. A ZKB számításai szerint a vásárlóerőnek megfelelő árfolyam ma 1.33 lenne, de ez az árfolyam is emelkedni fog mindaddig, amíg az euró-zóna országaiban nagyobb lesz a drágulás, mint Svájcban. Amennyiben az euró-válság fokozódna, Mermet azt sem zárja ki, hogy egyszer egyenlő lesz az euró és a frank. (NZZ)