Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter előadása

2010.7.15

Fellegi Tamás, a nemzeti fejlesztési tárca minisztere volt július 15-i üzleti ebédünk vendége, amelyet a Joint Venture szövetség és a külföldi kamarák, köztük a Swisscham közösen rendeztek a Marriott szállóban.

A különösen nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen az új miniszter hangoztatta: tárcájánál összpontosítják és egységesítik az állami vagyongazdálkodást, beleértve a közbeszerzéseket. Ugyancsak e minisztériumban vonják össze az uniós forrásokat s azok pályáztatását. Ily módon csak a stratégiai programok kidolgozása, illetve a tömeges típusú pályázatok ügye marad a népgazdasági tárcánál. E munkamegosztást az is indokolja, hogy az európai uniós fejlesztési források felhasználásából hiányzott a stratégia, a hét éves ciklusban rendelkezésre álló 8.000 milliárd forintból eddig mindössze 13 százalék jutott el a vállalkozásokhoz. Felmérésük szerint 1.830 milliárd forint szabad felhasználású forrás maradt még az ország számára, 1.480 milliárd forint értékű futó projekt van és mintegy 4.100 milliárd forint felhasználására van kötelezettségvállalás. Július 21-én döntenek felesleges programok leállításáról; nincs szükség presztízs-beruházásokra, hanem olyanokra, amelyek hatékony, fenntartható célokat szolgálnak. A pályázatokat az eddigi bürokráciát, a felelősséget elkenő sok döntési szintet megszüntetve egységes szemlélettel kell kezelni. A nemzeti érdek kerül előtérbe s nem engedik meg egyéni, ill. szűkkörű érdekek érvényülését. Nem zárják ki további pri

vatizálások lehetőségét, de az áll előtérben, hogy gyarapítsák és hatékonyan működtessék az állami vagyont s támogassák a magyar kis – és közepes vállalatokat. Jelenleg az egyik legnagyobb piacnak számító közbeszerzésnél a magyar vállalkozások részesedése alig éri el a 40 százalékot, míg az EU-ban a nemzeti cégek országuk közbeszerzésének 70 százalékát is megszerzik.

Ugyanakkor nincs arról szó, hogy a multinacionális, külföldi tulajdonú vállalatok hátrányba kerülnének a tendereken. Azok fontos érték – és munkahelyteremtő tevékenységére továbbra is számítanak.

A miniszter szólt a korrupció visszaszorításának fontosságáról. Elmondta, hogy az állami vállalatok vezető szerveinek leépítésénél a pártpolitikai határokon átívelő ellenállást tapasztaltak, ám nem engedhető meg, hogy szakmai érvekre hivatkozva akadályozzák a racionális, takarékos szervezetet.

A jövő év első negyedében a parlament elé kerül a vagyongazdálkodási program, amelynek része lesz az állami vagyonmérleg. Fellegi Tamás jelezte, hogy a Malév és a MÁV helyzetének rendezése „drasztikus lépéseket” tesz szükségessé, amelyek a közösségi közlekedés általános (és a vasutat preferáló) reformja kereteibe illeszkednek, beleértve a Volán-vállalatokat. A (súlyosan deficites) Malév esetében nehéz a jogi helyzet, a külföldi partner (egy orosz bank) 5 százalékos tulajdonához "számos blokkolási jog" is társul, a MÁV-val kapcsolatos lépések pedig az IMF-fel tárgyalás részét képezi - mondta a miniszter.

Az infokommunikációs területről szólva a miniszter kijelentette: "elképesztő disznóságokat találtak", a nemzeti adatvagyon kritikus elemei állami pénzek felhasználásával kerültek magáncégek birtokába, ami nem csak anyagi veszteséget, hanem biztonsági kockázatot is jelent. Fellegi végül kiemelte, hogy tárcája fontosnak tartja a "zöldgazdaság" kiépítést, és ez megjelenik a hamarosan bemutatandó II. Széchenyi Tervben is.