A frank-árfolyam terheli a svájci vállalatokat

A tény, hogy az intézményi befektetők világszerte a frankba nyomulnak, kényes helyzetbe hozza az export-orientált svájci vállalatokat.
A folyamat egy éve tart és legutóbb még hangsúlyosabbá vált. 2010 kezdete óta a dollár és az euró 20 %-al gyengült a frankhoz képest.  A Svájci Nemzeti Bank aggodalommal figyeli a fejleményeket, hiszen sok exportáló cég már tavaly eljutott a tűrés-határig. A tőzsde sokáig nem vett tudomást a fizetőeszköz körüli kiéleződött helyzetről, de május eleje óta széles körben csökkennek svájci iparvállalatok részvény-árfolyamai.  Feltámadt az aggodalom, hogy az egyik vagy másik cég nem fogja tudni elérni célkitűzéseit. A helyzet a legkeményebben azokat a vállalatokat érinti, amelyek termékeik többségét Svájcban állítják elő, de külföldön adják el.
 „Amennyiben az üzemi költségek évi 10-15 %-al emelkednek, ezt nem lehet újítással, technológiával kiegyenlíteni: a Svájcban előállított termékek nem lesznek versenyképesek a világpiacon“, figyelmeztetett az év elején Stefan Borgas, a Lonza konszern vezetője.

 Ezzel szemben természetesen biztonságban vannak olyan vállalatcsoportok, mint az ABB, a Sulzer vagy a Holcim: azoknál fizetőeszköz szempontjából a kiadások és a bevételek le vannak fedezve.

A devizapiacokon nem mutatkozik változás a trendben. A Goldman Sachs nem várja a frank gyengülését az euróval és a dollárral szemben – kivéve, ha világos jelei mutatkoznának a svájci gazdaság gyengülésének. Az exportáló cégek számára nem sok jót ígér egyik változat sem.  (NZZ)