Holcim-mérleg az első félévről

2011 első felében az építőanyagok iránti kereslet a feltörekvő országok sok piacán pozitívan alakult, jelentette a Holcim konszern. Míg Európában  növekedett a kereslet, Észak-Amerikában még nem volt  lényeges haladás tapasztalható az építőipari ágazatban.
A Holcim ennek ellenére minden ágazatban nagyobb mennyiségeket állított elő és sok piacon sikerült az eladási árakat kiegyenlíteni. Ugyanakkor az energia-, a nyersanyag- és a szállítási költségek emelkedése okozta költség-emelkedést nem sikerült megfelelő mértékben áthárítani, ami különösen a cementnél nyomta a marzsokat. Ehhez járultak még magas állandó költségek, valamint a frank erőssége, amely ugyancsak negatívan hatott ki a konszern eredményére. A fentiek következtében az üzemi nyereség a konszern minden régiójában romlott, különösen erősen Észak-Amerikában és Európában.

2010 első félévéhez viszonyítva minden területen növekedtek az eladások. A konszolidált nettó eladások 7 százalékkal, 10,1 Mrd. frankra csökkentek, az üzemi nyereség 19 százalékkal mérséklődve  1,9 Mrd. frankot tett ki.  A konszern nyeresége 4.2 százalékkal csökkent és 586 Mió. frankot tett ki.

A Holcim, mint az építőipar vezető szállítója, erősen függ a konjunkturális fejleményektől. Európában abból kell kiindulni, hogy sokhelyütt növekszik az építőanyagok iránti kereslet.  Miután világszerte erősen emelkednek az energia-, a nyersanyagárak és az elosztási költségek, a marzsokra ehhez kapcsolódóan gyakorolt nyomás az árak további kiigazítását teszik szükségessé. A Holcim a folyó üzleti évre a tavalyihoz közel álló üzemi eredményt vár. A konszern Európában és Észak-Amerikában költségeinek csökkentésének köszönhetően átlagon felül fog profitálni a konjunkturális fellendülésből.