Károk a Nestlé japáni telephelyein

A földrengés károkat okozott a Nestlé élelmiszeripari konszern japáni telephelyein. Más nagy svájci cégeket a katasztrófa – a dolgok eddig állása szerint – nem érintett.
A Nestlé, amely három japáni gyárában kereken 2200 embert foglalkoztat, közölte, hogy valamennyi munkatársa biztonságban van. A cég kiszállító központja Sendaiban, az ország északi részén, erősen károsodott. A Tokióhoz közeli kasumigaurai üzemben rövid időre fel kellett függeszteni a termelést. A konszern japáni központja Kobe városában van, az ország déli részén.
A dolgok jelenlegi állása szerint más nagy, Tokióban működő svájci vállalatokat nem érintett a katasztrófa s a legtöbb cég úgy látja, a 200 km-re fekvő fukushimai reaktor-baleset ellenére munkatársaikat illetően nincs tennivalójuk. Az ABB-nél senkit nem vontak ki a munkából, az normálisan folyik tovább. Az elektrotechnikai konszern Tokió közelében több üzemében és irodáiban 700, túlnyomórészt japán alkalmazottat foglalkoztat.

A fővárosban a két nagy bank, az UBS és a CS is működik, az utóbbinak több száz alkalmazottja van az országban. Mindkét pénzintézetnél a szokásos módon folyik a munka, nem került sor munkatársak evakuálására vagy fiókok bezárására.

Hasonló tájékoztatást adott a baseli Novartis: „Jelenlegi ismereteink szerint a földrengés nem érintette súlyosan sem munkatársainkat, sem telephelyeinket“, közölték. A Novartis japáni központja Tokióban van, a konszern mintegy 5.000 munkatársat foglalkoztat az országban. (sda)