Közgyűlést tartott kamaránk

2010.6.17

Június 17-én, a Ramada Plaza szállóban tartotta idei közgyűlését a Swisscham. Az elnökség beszámolója után, amelyet Dr. Béres István elnök terjesztett elő, megválasztották a kamara vezetésének új tagjait. A közgyűlésén Christian Mühlethaler nagykövet adott részletes tájékoztatást a magyar-svájci kapcsolatok alakulásáról.

A közgyűlésen dr. Béres István szóban egészítette ki az elnökség részletes, írásos beszámolóját. Az öt évvel korábban megválasztott elnökségnek sikerült megvalósítania akkori célkitűzéseit, hangoztatta. Számos találkozó, üzleti ebéd keretében mind a kormány, mind az ellenzék vezető képviselői, nemkülönben független közgazdasági-pénzügyi szakértők adtak tájékoztatást a tagoknak időszerű kérdésekben. Gazdagította a rendezvények sorát a svájci adóhivatal vezetőjének, valamint az egyik legnagyobb svájci bank vezető elemzőjének előadása. Külön szakmai fórumot szenteltek a Svájci Alap pályázatainak, amelyen több százan vettek részt. Kiemelkedett a közelmúltban rendezett első Swiss Business Day, amely a visszajelzések alapján egyértelmű sikernek bizonyult, így e kezdeményezés folytatódik.

Az elnök utalt a hazai külföldi kamarák korábbi közös fellépésére a gazdasági-pénzügyi reformok érdekében, amelynek a Swisscham is tevékeny részese volt. Az összefogás hozott bizonyos rész-sikereket, az előző kormány módosított egyes jogszabályokat, pl. az elvárt adó tekintetében. A kamarák közös érdek-érvényesítése szükség esetén a jövőben is opció marad.

Béres István végül szólt az elnökség törekvéseiről, hogy a tájékoztatás további javításával, a honlap, a hírlevél fejlesztésével is szolgálja a tagságot. Kérte a kamara tagjait, vegyék igénybe ezeket az – ingyenes – lehetőségeket vállalati híreik közlésére, illetve a job-line-t, ahol svájci hátterű, tapasztalatú munkavállalók keresésére, ill. jelentkezésére van mód. Arra is van lehetőség, hogy a tagvállalatok feltegyék linkjüket a web-oldalra.

A közgyűlés egyhangúlag jóváhagyta mind a 2009-es évről szóló elnökségi beszámolót, mind (a könyvvizsgálói jelentés alapján is) a kamara 2009.évi gazdálkodási beszámolóját és a 2010-es költségvetést.

Miután Sávos Lajos (Emil Frey) és Szolyák Tamás (Novartis) lemondott elnökségi tagságáról s egy hely haláleset miatt üresedett meg, a közgyűlés – egyhangúlag - három új tagot választott a testületbe. Ezek: Richard Skene elnök-vezérigazgató (Holcim), Dr Vörös András igazgató (Novartis) és Csontos Csaba, igazgató (Nestlé).

További 5 évre megválasztotta a közgyűlés a korábbi elnökségi tagokat :dr. Béres István, dr. Rácz János, Prodán János, dr. Szabó Zsuzsa, Bene Balázs, Deák László, Martin Hangarter, Nagy Andrea, Szántó András, Szmodis Mária, dr. Várkonyi Miklós.

Az elnökség június 28-i ülésen megválasztotta a Swisscham vezetőségét a következő öt évre: Dr. Béres István elnök, Prodán János, Deák László és dr. Szabó Zsuzsa alelnökök.