A külügyminiszter az EU-hoz fűződő viszonyról

Svájc számára az EU a legfontosabb gazdasági és politikai partner, hangoztatta Micheline Calmy-Rey külügyminiszter Svájc nagyköveteinek idei értekezletén. Az összefonódás olyan erős, hogy összeegyeztethetetlen törvények akadályozhatják a piacra jutást.
Az EU-jog folyamatosan fejlődik, mutatott rá a diplomácia vezetője. Következésképpen a svájci jogalkotásnak fontos eleme alakult ki, miszerint erősíteni kell az ország gazdaságának versenyképességét az Unióban. Nagyon nehézzé vált új kétoldalú egyezményeket kötni az EU-val. Calmy-Rey véleménye szerint Svájcnak készen kell állnia, hogy az EU-hoz fűződő jövendő kapcsolatok formáiról tárgyaljon az Unióval.
„Kreatív megoldásokon dolgozunk, mégpedig állandóan arra törekedve, hogy a döntéseknél megtartsuk autonómiánkat“, mondotta a külügyminiszter. A kormány nem kívánja automatikusan átvenni a továbbiakban alakuló EU-jogot. Ám ha az ország  kitér a szervezeti formákról folytatott kemény viták elől, kockáztatja, hogy blokkolják a bilaterális utat, ez pedig elzárná a svájci vállalatok elől az EU piacát.Svájcnak ezért a tárgyalásokon meg kell különböztetnie fontos érdekeit s kevésbé fontos kérdésektől, hangsúlyozta a miniszter. (sda)