A Nestlé továbbra is bizakodó

A Nestlé idei első féléves forgalma 41 milliárd frank volt, a tavalyi 43,2 milliárdhoz képest, mindezek ellenére a vállalat azonban továbbra is nyereséges maradt.

A tavalyi év első félévében a forgalom elérte a 47 milliárd frankot, ehhez azonban közel 4 milliárd frankkal hozzájárult az is, hogy a cég eladta a szemészeti gyógyszertermékeket előállító Alcon-t a Novartis gyógyszervállalatnak.

A fentiek ellenére a cég összesen 7,5%-kal növekedett. Ebből 2,7%-ot tett ki az áremelés, a maradékot a cég saját erőből érte el.

A cég kifejezetten jól teljesített a tejtermékek, az italok, az egészségügyi termékeke, illetve a kávék piacán. Az ázsiai-afrikai-csendes-óceáni nagyrégióban a növekedés elérte a 13,3%-ot, az amerikai kontinensen 5,7%, míg Európában 5,8% volt a növekedés.

A cég az elmúlt időszakban jelentős befektetéseket eszközölt - június közepén 1,4 milliárd frankért többségi tulajdont szerzett a kínai édességgyártóban, a Hsu Fu Shi-ban.

A fejlett gazdaságokban jellemző gazdasági és politikai instabilitás, a csökkenő fogyasztói hangulat, illetve a volatilis nyersanyagárak ellenére a cég éves szinten 6%-os forgalomnövekedéssel számol. (NZZ)