Netzwerk Digital kezdeményezés

A vállalatok támogatása gyakorlati megoldásokkal és tapasztalattal a digitalizáció sikeres üzleti alkalmazása során – ez a célja DUIHK által kezdeményezett „Netzwerk Digital” összefogásnak, mellyel öt németajkú ország gazdasági szervezetei kívánják erősíteni tagvállalataik és egyben Magyarország versenyképességét is. Ennek érdekében 2019. április 25-én memorandumot írtak alá a partnerszervezetek és támogatók.

„A kezdeményezés erőssége főleg a partnerszervezetek és támogatók sokféleségében rejlik. Ennek eredményeképpen az egyes résztvevők speciális témáit is egy közös "fedél" alatt lehet bemutatni, akárcsak közös, nagyobb szabású projekteket is”, mondta a memorandum aláírásakor Dr. Marie-Theres Thiell, a projekt egyik kezdeményezője, az Elmű-Émász Nyrt. és az innogy Hungary elnöke.

A digitalizáció már régóta beszédtéma, de még mindig nem stratégiai jelentőségű kérdés számos – főleg kis és közepes méretű – vállalat számára. Ezen kíván változtatni a „Netzwerk Digital” kezdeményezés, melyet 2019 elején a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a Deutscher Wirtschaftsclub, a SwissCham, az Osztrák Kereskedelmi Kamara és az Osztrák-Magyar Üzleti Tanács hozott létre. A kezdeményezést mind a három ország nagykövetségei, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint egyéni cégek, egyetemek és kutatóintézetek is támogatják.

A digitalizáció már a közeljövőben alapvetően megváltoztatja a termelési és szolgáltatási folyamatokat, de forradalmasítja a vállalatok, az ügyfelek, a beszállítók és a közigazgatási szervek közötti kommunikációt is, és hatalmas változást fog eredményezni a munka világában. A Netzwerk Digital segíteni kívánja a vállalatokat saját üzleti modelljeik és folyamataik e kihívásokra való felkészítésében. Alapelve a gyakorlatorientáltság: célja nem elvont tudományos előadások vagy fizika-órák tartása, hanem olyan ismeretek átadása, valamint a tapasztalatok és legjobb gyakorlati megoldások megosztása, amelyek konkrétan felhasználhatók a mindennapi vállalkozói gyakorlatban.

Mindezt már a februárban szervezett kampánynyitó rendezvény is nyilvánvalóvá tette, amely a pénzügy és számvitel digitalizációját, valamint a közepes méretű termelő vállalatok robotizálását tárgyalta. A jövőben tervezett rendezvények is a gyakorlati vonatkozásokra fektetik a hangsúlyt. A tervek között szerepelnek például cégbemutatók a beszállítói láncok digitalizálásáról a kereskedelemben és a termelésben, egy rendezvény az elektronikus munkafolyamat-kezelésről a beszerzési folyamatokban, de többek között nemzetközi események, pl. az „e-kormányzás” kérdéseiről vagy a közép- és kelet-európai régióban megfigyelhető digitalizációs trendekről.

A Netzwerk Digital kezdeményezésről és a digitalizációval kapcsolatos témákról a hamarosan induló netzwerkdigital.hu honlapon is tájékozódhatnak.

Galéria