Növekvő foglalkoztatás és munkaerőhiány

Svájcban az előrejelzések szerint idén 3 százalékos lesz a munkanélküliség s jövőre 2.7 százalékra csökken. Az 500 legnagyobb svájci cég fele tervezi, hogy az év végéig új alkalmazottakat vesz fel.
Az országban tíz évvel ezelőtt 3.9 Mió. volt a foglalkoztatottak száma, ma ez a szám 4.6 Mió. Csak 2004 óta 300.00 új munkahelyet teremtettek. A legtöbb munkaerőt az információs technológiában és a bank-szektorban keresik, ezzel szemben a biztosítóknál és az iparban mérsékeltebbek a várakozások. A legnagyobb munkaadó, a gép -, az elektro- és a fémipar 331.000 foglalkoztatottjával még 6.9 százalékkal van a 2008-as, legmagasabb színvonal felett.
A meghaladott válság egyáltalán nem könnyítette meg a nyitott állások betöltését. Egy felmérésből kitűnt: a vállalatok 37.5 százaléka azzal számol, hogy idén nehezen fogja tudni betölteni szabad munkahelyeit. Minden huszadik állásra nem találnak megfelelő embert s a munkaerőhiány még fokozódni fog: 2015-re várhatóan a betöltetlen állásoknak csaknem a felét csak nehezen tudják majd betölteni vagy azok – megfelelő jelölt híján – üresen maradnak. Különösen érinti ez a kutatást és a fejlesztést.

A válllatok számára éves összehasonlításban mind fontosabb, hogy külföldön keressenek munkaerőt s ez az irányzat még erősödhet. A hiányzó alkalmazottakat elsősorban Németországban keresik és találják meg. (NZZ)