Stadler szolnoki gyáravató

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Peter Spuhler, a Stadler Rail Csoport tulajdonos vezérigazgatója felavatták a Stadler szolnoki gyárának fejlesztése során elkészült új üzemrészeket. A beruházással az alumínium kocsiszekrények gyártása mellett a gyár alkalmassá válik vasúti járművek komplett végösszeszerelésére is, amelyet a cégcsoport aktuális igényei szerint vesznek majd igénybe. A bővítés részeként a Stadler Szolnokon építette ki a cégcsoport új forgóváz javító központját is. A svájci vasúti járműgyártó csoport jelenlegi beruházása 4 milliárd forintból valósult meg, amellyel a társaság összesen 13 milliárd forintot fektetett be Magyarországon.

A beruházásnak köszönhetően, a cégcsoport itthoni leányvállalatainak összlétszáma minimum 200 fővel emelkedik, amely azt jelenti, hogy Svájcot és Németországot követően Magyarország a Stadler csoport harmadik legnagyobb divíziójává válik. Az eredetileg évi 200 kocsiszekrény gyártására tervezett üzem megduplázta teljesítményét, idén 370 kocsiszekrény készült el Magyarországon. 2014-ben tovább bővítik ezt a részleget, tervek szerint 500 kocsitest készül majd el évente. A Stadler a közelmúltban nyerte el a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. közös közbeszerzését, amelynek eredményeképpen a svájci társaság összesen 48 FLIRT típusú alacsonypadlós elővárosi villamos motorvonatot szállít a két társaság részére. A tervek szerint mind a 48 vonat kocsiszekrénye Szolnokon készül, ami azt jelenti, hogy 2014-ben a szolnoki üzem csak a hazai piacra termel majd.

A gyáravató ünnepség végén Orbán Viktor Miniszterelnök és Peter Spuhler leleplezték az első Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. részére készült kocsiszekrényt. Az elkészült kocsitest annak a közbeszerzésnek a része, melynek keretében a Stadler 4 darab FLIRT típusú alacsonypadlós motorvonatot szállít a regionális vasúttársaság részére. A készülő motorvonatok első példánya 2014 elején áll majd forgalomba.