A svájci gazdaságpolitika- a szegényháztól a gazdasági csodáig

2012.9.12

„A siker árnyoldala” címmel tartott előadást Dr. Gerhard Schwarz, az Avenir Suisse igazgatója (egy független Think Tank,  amely többek között a svájci kormány tanácsadója és különböző tanulmányok készítője) az Andrássy Egyetem tükörtermében a Carl- Lutz-előadássorozat keretében szeptember 12-én.
A Neue Zürcher Zeitung egykori főszerkesztője egy ókori zsidó idézettel kezdte előadását: „Ha Isten büntetni akar, megvalósítja minden kívánságod”. Itt Svájcra gondolt, mely ma a világ egyik legstabilabb nemzetgazdaságának számít. Az ország a válság ellenére is stabil gazdasági növekedéssel, alacsony munkanélküliséggel, magas életszínvonallal és adósságfékező rendszerrel rendelkezik.
Az előadó a svájci gazdasági fejlődést az 1848-as államalapítástól, „a szegényháztól a gazdasági csodáig” címmel jellemezte. Az a tény, hogy a kis ország természeti erőforrásokkal nem rendelkezik, a svájciaknál szorgos és szerény mentalitáshoz vezetett, mely paradox módon éppen a sikerük kulcsa is lett. Az idegenekkel szembeni nyitottság, amely az ország többnyelvűségének köszönhetően alakult ki, egy további tényezője, mely a svájci modellt az elmúlt 160 évben hozzásegítette a nagy sikerhez.
Ez a nyitottság komoly kockázatot is jelent a kis országnak, mert bizonytalan környezet áll vele szemben: a lassú növekedés Kínában, a gyengülő amerikai gazdaság és rossz kilátások az EU-ban, számos befektetőt a biztonságosnak vélt alpesi országba terel. Ennek hatására a svájci frank óriási nyomás alatt van és a Svájci Nemzeti Bank – a politikai tanácsadó véleménye szerint – helyesen cselekedett, amikor az euró-frank árfolyamot 1,20 CHF/ 1 EUR –nál rögzítette. Ha ezt nem tette volna meg a Nemzeti Bank, akkor az erős frank az ipar visszaszorulásához/deindusztrializációhoz vezetett volna Svájcban, mivel a svájci vállalkozások versenyképessége még jobban romlott volna, mint ahogy egyébként történt.
Még így is a bér/darab- költségek 45%-kal nőttek, amely a nagy termelékenység ellenére egyenlő a válsághelyzetben lévő Görögország szintjével.
Dr. Schwarz a frank felértékelődését érintő nyomásban lát valami jót is: A nyomás „termelési ostorként” hat a svájci cégekre.
Az előadás után a Svájci Nagykövetség tartott fogadást.