Több, mint 1,2 milliárd Forinttal támogatja Svájc a levegőtisztaság védelmét szolgáló projektet

2013. március 12-én nyitották meg a Vidékfejlesztési Minisztériumban azt a projektet, mely az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OME) és az ahhoz kapcsolódó laboratóriumi háttér továbbfejlesztését tűzte ki célul. A rendezvényen Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, valamint Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár képviselte a projekt végrehajtóit.  A Svájci-Magyar Együttműködési program koordinációjáért felelős intézményeket többek között Jean-Francois Poroz svájci nagykövet, Liliana de Sá Kirchknopf, a Svájci Hozzájárulás Hivatala vezetője, Hugo Bruggmann a Svájci Gazdasági Államtitkárság vezetője illetve Simó Balázs a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője képviselte.
 
A projekt közvetlen célja a mérőhálózat továbbfejlesztése és laboratóriumi háttér továbbfejlesztése valamint a szennyezett területek feltérképezése. A negyven éve működő hálózat már elöregedett, jelentős felújításra szorul. A pontosabb mérési eredmények segítségével, melyek az ország egész területét lefedő hálózatból származnak, támasztható alá a szmogriadó elrendelése, mely szükség esetén hatósági beavatkozást is maga után vonhat.
 
Ehhez a beruházáshoz nyújt vissza nem térítendő támogatást Svájc, mely egy 2006-ban tartott népszavazáson döntött arról, hogy a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott országok gazdasági felzárkózását támogatja. A projekt végrehajtása után nemcsak az eddig automata mérőállomásokkal nem rendelkező kistérségek levegőminőségéről kaphatunk több információt, de a rendszer a levegő szennyező komponenseiről is adatokkal szolgál majd.
 
A támogatás lehetővé teszi a légszennyezettség csökkentését, az életszínvonal javítását és a fenntartható fejlődés biztosítását a kibővített monitoring kapacitás finanszírozásával.
 
Forrás:
Több, mint 1,2 milliárd forintos svájci támogatás a levegőtisztaság védelmét szolgáló projekt számára.
Online: http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/kornyezetugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tobb-mint-1-2-milliard-forintos-svajci-tamogatas-a-levegotisztasag-vedelmet-szolgalo-projekt-szamara