Újabb Nestlé beruházás Magyarországon

Több mint 20 milliárdos beruházás Bükön
 
Több mint 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Nestlé Hungária Kft. Bükön, mely a vállalat történetének eddigi legnagyobb hazai élelmiszer-feldolgozóipari befektetése. Ezzel a vállalat tovább erősíti meghatározó szerepét a magyar élelmiszeripari befektetők között. A Nestlé magyarországi jelenléte óta közel 80 milliárd forint értékben létesített befektetéseket, és ennek jelentős részét teszik ki a Bükön végrehajtott beruházások. A vállalat 2011-ben és 2013-ban összesen 23 milliárd forint értékben hajtott végre kapacitásbővítést és újította meg Bükön az állateledelgyártó üzemének gyártási technológiáját és termékportfólióját, amely most kiegészül a több mint 20 milliárd forintos beruházással.
 
Bővítés és új gyártócsarnok
 
A beruházás átadása 2017 végére várható. A bővítés – amelyet a piaci igények változása indokolt – két új gyártósort jelent, 4 töltővel és automatizált multipack csomagolóval. A jelenleg konzerv termékeket gyártó üzem átalakítása mellett egy 5000 négyzetméteres új gyártócsarnok is épül, amely naponta 1,6 millió termék gyártására lesz képes. A beruházással közvetlenül 70 új munkahely jön létre, így a foglalkoztatottak teljes létszáma megközelíti az 1000 főt: ezzel a büki üzem a Nestlé cégcsoport legnagyobb és legjelentősebb európai állateledel gyártó központjává válik. 
 
Vezető szerep a régióban
 
A Nestlének Európa kilenc országában működik állateledel gyára: a közép-kelet-európai régióban azonban Magyarországon kívül csak Lengyelországban található gyártóegység. Az Európában előállított, évi 1 millió tonna állateledel 20 százaléka Magyarországon készül, ami azt is jelenti, hogy naponta átlagosan több mint 50 kamion hagyja el a gyárat.
 
Fókuszban a hazai alapanyagok
 
A büki gyár bővítése során fontos szempont volt a kiváló hazai mezőgazdasági alapanyagok elérhetősége. A büki gyárba beszállított, évi 140 ezer tonna alapanyag hozzávetőlegesen 60 százaléka hazai forrásból származik. 10 év alatt a gyár 600.000 tonna hazai gabonát dolgozott fel a termékei előállítása során.
 
Meghatározó az export
 
A Bükön gyártott termékek 90 százaléka exportra készül. A beruházást követően Németországot megelőzve Nagy-Britannia lép elő a vállalat első számú export célországává: ide szállítják majd a Bükön gyártott állateledelek 35 százalékát. Németország, Ausztria, Svájc továbbra is fontos felvevő piacok maradnak, együttesen a büki termékek 40 százalékát fogadják majd, míg az olaszországi export a jövőben 10 százalékot képvisel.
 
Képgaléria megtekintése
 
Forrás: FB / Nestlé