Újabb Stadler beruházás Szolnokon: 3,5 milliárdos befektetés, és 230 új munkahely

A napokban került sor a svájci központú vasúti járműgyártó, a Stadler Rail Csoport legújabb szolnoki beruházásának alapkőletételére. Az új gyártócsarnok és a karbantartó üzem alapkövét Jürg Gygax, a Stadler Rail Csoport ügyvezető alelnöke, Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, és Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere tették le.
 
Jelen beruházással a Stadler szolnoki létesítménye kocsiszekrénygyártó kapacitását, az évi 220-ról 350-re növeli. A bővítés során, Szolnokon kerül kiépítésre az egész cégcsoport forgóváz revízióért felelős kompetencia központja is. A 3,5 milliárdos beruházással egyidejűleg 230 új munkahelyet is teremtenek.
A kivitelezést idén szeptemberben meg is kezdték, az új gyártó és karbantartó egységek működését pedig 2013 első negyedévére tervezik.
Az elmúlt években a Stadler – jelenlegi beruházást is ide értve – összesen 12,5 milliárd forintot invesztált magyarországi leányvállalatába, ahol a foglalkoztatottak létszáma, ezáltal 600 főre fog emelkedni. (A jelenlegi szolnoki egység 350 fővel működik, ebből 280 saját alkalmazott, 70 fő pedig bérelt munkaerő.) Ezzel a Stadler Cégcsoporton belül Magyarország a harmadik legnagyobb divízióvá válik. 
A szolnoki egység egyébként 2009-ben nyitotta meg kaputi, azóta folyamatos fejlesztéseken és bővítéseken esett át. Az üzem a cégcsoporton belül a villamos és dízel, normál és széles nyomtávolságú, illetve egyszintes és emeletes vonatok, alumínium kocsiszekrények hegesztését és fényezését látja el. A magyar leányvállalat nem csak a cégcsoport harmadik legnagyobb egységének, de Európa legkorszerűbb alumíniumhegesztő üzemének is számít.
A cégcsoport a jövőben is keresni fogja a további fejlesztési, bővítési lehetőségeket, többek közt egy végső összeszerelő üzem kivitelezését is, mely beruházás 1,6 milliárd forintnyi kiadást jelent, ám ennek köszönhetően további 100 új munkahely vár majd betöltésre. Amennyiben ez megvalósításra kerül, úgy a Stadler magyarországi vállalata képes lesz komplett vonatok előállítására, ehhez azonban egyelőre a helyi piac hozzájárulását várja az anyacég.