Üzleti ebéd

2015.11.9

Üzleti ebéd Jaksity Györggyel a Courtyard by Marriott Hotelben

November 9-én a Swisscham Hungary, valamint együttműködő partnerei a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Brit Kereskedelmi Kamara üzleti ebédet rendeztek, melynek meghívott előadója Jaksity György a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke, valamint a MOHA (Mosoly Otthon Alapítvány) megalapítója volt.

Jaksity György a jelenlegi hazai gazdasági környezetről, illetve a hazai pénzügyi befektetések jövőjéről tartott előadást.

Jaksity előadásában kitért az EU-csatlakozás utáni hirtelen gazdasági fellendülésre, illetve hangsúlyozta, hogy a hazánkkal egy időben csatlakozó országok közül, a csatlakozás évében Magyarország volt a legfejlettebb. Országunk az utóbbi években rövidtávon gazdasági fellendülést mutatott, de ennek ellenére nem szabad elbíznunk magunkat, hiszen még rengeteg problémát kell megoldani a kormánynak, hogy ez a fellendülés, hosszútávon tartós fejlődéssé váljon. Ilyen megoldandó problémák, Jaksity szerint, a fiatal mukaerő folyamatos kivándorlása, az ebből adódóan is magatehetetlen nyugdíjrendszer, amely hamarosan nem tudja eltartani nyugdíjasainkat, a minden erőfeszítés ellenére egyre csak romló egészségügyi ellátás, továbbá Jaksity égető problémának tartja az elavult magyar intézményrendszert és a kormány multszázadi gazdaságpolitikáját is.

Sajnos a Világgazdasági Fórum statisztikái is ezt látszódnak igazolni, ugyanis hazánk az elmúlt évek során a „Globális Versenyképességi Index”-en 2012-ben 142 ország közül az előkelő 43. helyen állt, ma már viszont „csak” a 60. helyet éri el, 144 ország közül. Ennek legfőbb indoka hangúlyozta Jaksity ismételten, elsősorban az elavult intézményredszerben keresendő.

Ahogyan Jaksity György előadása végén fogalmazott: „Innen szép nyerni, hajrá magyarok!”

Fejlődni mindig lehet, csak akarni kell.

(Magyarország teljes „Globális Versenyképességi Indexe” a 2015-ös évre itt elérhető el: http://www3.weforum.org/docs/GCR2011-12/CountryProfiles/Hungary.pdf)

 

GALÉRIA MEGTEKINTÉSE