Üzleti ebéd Patai Mihállyal

2016.3.22

40 éve nem volt ennyire stabil a magyar költségvetés

Az elmúlt 9 évben, a Visegrádi országok elhúztak Magyarország mellett, és – az idei évre tervezett 2,5-3 százalékos növekedés mellett is – ez távolság várhatóan nem fog csökkenni a közel jövőben. Dr. Patai Mihály szerint az elmúlt 5 év gazdaságpolitikájának köszönhetően 40 éve nem volt annyira rendben a magyar költségvetés, mint jelenleg, ez pedig jelentősen csökkenti hazánk sérülékenységét. Örvendetesnek tartja továbbá, hogy a hazai növekedéshez az export és az EU-s pénzek mellett már a lakossági fogyasztás is hozzájárul. A szakember kiemelte, hogy az ország adósságcsökkentésében kiemelkedő munkát végzett a kormány, továbbá a külkereskedelmi és tőkemérleg mutatói is nagyon jók Magyarországnak.

 

A bankszektorra vonatkozóan már jelentősen árnyaltabban fogalmazott a bankszövetség elnöke: „A 2015-ös eredmények alapján – egy-két szereplőt kivéve – a zsugorodás és a veszteségesség volt jellemző.” Az elmúlt években folyamatosan veszteséget könyvelhetett el a bankszektor, ehhez hozzájárult többek között a múlt évben befizetett 6,5 milliárd forintnyi extra teher is. Jelentősen csökkent a vállalok által igénybevett hitelállomány. A csökkenés két fő okra vezethető vissza: a nagyon széleskörűen elérhető Eu-s forrásokra, valamint arra, hogy a nemzetközi vállalatok inkább azokban az országokban vesznek fel hitelt, ahol az anyacég található. A vállalati hitelfelvétel mellett a magánszektor hitelfelvételi számai is drasztikusan csökkentek.

 

Dr. Patai Mihály a következőképp összegezte a 2015-ös év eredményeit, valamint a 2016-os kilátásokat: „Tavaly összességében javultak a magyar gazdaság mutatói, azonban a bankrendszer még 1-3 évig nem fog tudni hozzájárulni Magyarország növekedéséhez.”