Válságülés a frank erősödése miatt

Tekintettel a frank felértékelődésére a gazdasági minisztérium (Seco) rövid határidővel tanácskozást hívott össze.
 
A január 14-i konferenciára meghívták a gazdaság és a szakszervezetek képviselőit – a testületekét, amelyek tagjai a Gazdaságpolitikai Bizottságnak.  A gazdaság szemszögéből vitatják majd meg a devizapiacokon végbement fejleményeket, azok kihatásait, az esélyeket és a kockázatokat.

Semmi nem mutat azonban arra, hogy a Seco konkrét intézkedéseket tervezne. A meghívó szerint az a fő cél, hogy a gazdaság  képviselői kifejthessék álláspontjukat a helyzetről. Johann Schneider-Ammann  gazdasági miniszter csak annyit közölt, hogy „maximális figyelemmel’ kíséri az árfolyam alakulását és a kérdést még januárban meg kívánja vitatni a kormányban.

Jóllehet a frank felértékelődése gondokat jelent a gazdaságnak, elsősorban az export-gazdaságnak, azokban a körökben többnyire helyeslik a kormány tartózkodását. A felbukkanó igények, mint pl. az, hogy kössék a frankot az euróhoz, „szappanbuborékok“, jelentette ki Gerold Bührer, az Economiesuisse vezetője. “A Nemzeti Bank megtette, amit tehetett, a trendet azonban nem tudja megtörni“, mondotta.

A Svájci Szakszervezeti Szövetség azt igényli: újítsák fel a „Gentlemen's Agreement“-et, amelyet a Nemzeti Bank 1976-ban a svájci bankokkal kötött. A bankok az akkori valutaválságban kötelezték magukat:  utasítják külföldi fiókjaikat és leányvállalataikat, ne vegyenek részt a frank elleni „nyilvánvalóan spekulativ“ műveletekben. (NZZ)