Vitra – az építészetet, a designt támogatja egy svájci bútorgyár

Elég, ha a név patinásan cseng a bútor- és lakberendezési szakmában, de annál szélesebb körben is: a modern építészet és design vezető szakemberei dolgoztak és dolgoznak a baseli cégnek, amelynek saját, nemzetközi kisugárzású Design Múzeuma is van.

A Vitra már évek óta jelen van termékeivel Magyarországon is. Szmodis Mária, honi képviselője érezhető átéléssel beszél arról, milyen érdekes (ha nem is éppen mindig könnyű) feladat piacot találni Magyarországon igényes termékeiknek. Igaz, helyzetét könnyíti, hogy a közgazdász több kemény próbatételen van már túl. Ott volt a Mazda Motor Hungary alapításánál, majd évekig egy amerikai multinacionális irodabútor-gyártót képviselt Budapesten. Itt érte a Vitra megkeresése s annak elfogadásánál éppen az új kihívás döntött.

Azóta a gyakorlatilag a világ valamennyi országában ismert svájci irodabútor- és lakberendezés-gyártó darabjaival nem kevés nagy irodaházban találkozhatunk hazánkban is, főleg Budapesten. Például az ING bankház híres, ferde-homlokzatú épületének előcsarnokába bepillantva láthatjuk  nevezetes „kókusz”- székeiket. Amelyekről nem csak azt érdemes tudni, hogy – társaikhoz hasonlóan – élvonalbeli dizájnerek eredeti, szemrevaló termékei, hanem azt is, hogy gyártásuk módja, a felhasznált anyagok révén rendkívül tartósak is. (Ami egyben megkülönbözteti őket az olcsó, de silány illegális másolatoktól – de ez már egy másik történet).

 

A Vitra várakozó-padok kényelmét, tartósságát alkalmasint nagyon sokan ismerjük már, ha nem is tudtunk róla: egy sor nagy európai és tengerentúli repülőtéren használjuk azokat. Egyébként Vitra-bútorokat vett a Coca-Cola és a Chrysler, ott vannak bútoraik az EU brüsszeli központjában és az ő kék székeiken ülnek a német Bundestag képviselői. (Igaz, annak idején a testes Kohl kancellárnak egyedi darabot kellett legyártani…)

Tanulságos, hogy a Vitra nem pusztán, asztalokat, székeket, ebédlő-garnitúrát kínál. Hozzá, legalábbis közvetetten, „mellékeli” az első osztályú alkotókkal, technikai erőkkel dolgozó vállalat művészi érzékét, ízlését. Egy iroda, munkahely berendezésénél  szakemberei felmérik: milyen munkát, milyen környezetben igényelnek majd az ott dolgozóktól – s milyen elrendezés, berendezés felelne meg a legjobban ennek a célnak.

A barátságos, célszerű iroda-berendezések mellett sok sikert hoznak a Vitra-nak lakberendezési termékei is. Szmodis asszony örömmel számol be vevőkről, akik jó ízléssel (és az ismert korlátozott anyagi körülmények között) fokozatosan) alakítják ki környezetüket. Már egy minőségi bútor vonzóbbá, otthonosabbá teszi a lakást addig, is, amíg sorra megvásárolhatják majd a többi darabot.

 A Vitra földrajzi elhelyezkedése három ország találkozásánál kitűnő lehetőségeket kínál. Vezetői, tulajdonosai üzleti feladataik mellett nem kevésbé fontosnak tartják, hogy hozzájáruljanak mind a dizájn, mind az annak otthont adó építészet fejlődéséhez. Míg a vállalat ügyvitele a svájci városban működik, vagy 10 km-el odébb, a németországi Weil am Rheinben áll a Vitra Campus. Tág téren emelt Izgalmas épületeit, a gyárat, a lakberendezési termékeket bemutató VitraHaus-t, a Design Múzeumot és a konferencia-központot világhírű építészek, köztük Frank Gehry, Zaha Hadid, Tadao Ando és Alvaro Siza tervezték. Ebben a környezetben dolgozik a múzeum. Ott gyakran rendeznek work-shopokat és kiállításokat, amelyek azután bejárják a világot.