Vissza

2020. november 13.

A svájci egészségügy digitalizációja: ilyen egy sikeres iparág

Az egészségügy minden nemzet szívügye, hiszen az állampolgárok egészsége, a megfelelő ellátás, a különböző kórok kivédése a társadalom legfontosabb eleme. Vannak olyan országok, ahol kiemelkedő ez az iparág. Ilyen ország Svájc is, ahol…

A svájci egészségügyi rendszer működésének alapjai

Elsőként is tekintsük át a rendszer alapvető elemeit:

  1. Az ország minden állampolgárának rendelkeznie kell egészség-és balesetbiztosítással ahhoz, hogy ellátásban részesüljön.
  2. Más európai országokkal ellentétben a svájci egészségügyi rendszer nem adóalapú, és nem a munkaadók finanszírozzák. A svájci állampolgárok egészségbiztosítási rendszerekbe fizetik be az adott összeget, melyet gyakran kiegészítenek magán- és egészségbiztosításokkal is.
  3. Svájc magánegészségügyi szektora hatalmas, rengeteg választási lehetőséget kínál a társadalom részére.
  4. Az egészségügy digitalizációja és az alkalmazott technológiák világszinten is kimagaslóak.

Miért hasznos a magánegészségügyi ellátás?

Ahhoz, hogy eljussunk a kiemelkedő technológiákig, meg kell értenünk, miért működik olyan jól az egészségügyi rendszer. Kezdjük azzal, hogy az országban mindenki kötelezően fizeti maga után, a keresetének megfelelő összeget, ez pedig elősegíti, hogy mindenki azonos ellátásban részesüljön. Így a nem olyan tehetős társadalmi rétegek is maximálisan megkapják az egészségügyi ápolást. Az alapbiztosítás mellett mindenki a pénztárcájának megfelelő plusz szolgáltatásokat is magáénak tudhat.

Az alapbiztosítás az alapjövedelem 8%-a. Ha a biztosítás ennél magasabb, az állam segít a további díjak kifizetésében.

A kötelező egészségbiztosítást illetően a társaságok nem állíthatnak fel nemre, korra vagy egészségi állapotra vonatkozó feltételeket. A díjak mértéke változhat, de ez a szabály lehetővé teszi az egészségügy egységesítését és az alapvető jogot ahhoz, hogy társadalmi rétegtől függetlenül, az egyének ugyanolyan ellátásban részesülhessenek.

A kiegészítő biztosítások pedig a jobb kórházi elhelyezést, a szolgáltatások magasabb színvonalát, a plusz gyógyszereket, rutin fogorvosi látogatásokat és azokat az elemeket tartalmazza, amelyek nincs benne a kötelező biztosításban.

Természetesen az ország ezért rengeteget költ az egészségügyre. 2016-os adatok alapján Svájc az egyetlen ország, amely lakosonként 8000 eurónál is magasabb összeget költ az ágazatra. Egészségügyi kiadásai, a GDP százalékában (jelenleg 12,3%), szintén a legmagasabbak Európában.

Csoda, hogy ilyen jól működik a rendszer? Aligha, hiszen amellett, hogy azonos ellátást, magas színvonalat biztosítanak a svájci lakosoknak, a digitalizációban és technológiában is élen járnak.

A svájci egészségügy digitalizációja: miben kiemelkedő?

A magas színvonal lehetővé teszi, hogy Svájc egy egészen új szintre emelhesse az egészségügyet. Ez pedig a digitalizációban is tetten érhető. Ehhez a változáshoz elsősorban a demográfiai átalakulások vezettek. A népesség elöregedése, a krónikus betegségek egyre nagyobb száma szükségessé teszi az egészségügyi személyzet és a terápiák számának növelését. Ez pedig érthető módon növeli a költségeket is. Az új gondozási modellek és technológiák, mint például a távorvoslás vagy a hatalmas adatfelhő, döntő szerepet játszanak az ilyen növekvő költségek korlátozásában.

A gyógymódok, gyógyszerek felfedezésében használt mesterséges intelligencia, az egészségügyi nyilvántartások felhasználásával, valós adatokon alapuló elemzések (az egészségügyi adatok minden kórház számára elérhetőek), segítenek abban, hogy az egészségügy hatékonyabban működhessen.

Az egészségügyben átjárható nyilvántartások digitalizációja sokkal precízebb orvoslást nyújt. Nem beszélve arról, hogy az esetleges népbetegségek is sokkal egyedibb és biztosabb módon gyógyíthatók.

A precíziós gyógyszer: extrém változásokat ígér

A biomedicina és a bioinformatika fejlesztésének köszönhetően a precíziós orvoslás megdöbbentő módon javíthatja az egyes betegségek kimenetelét. Az egyes betegek egészségi állapotának mély megértése, a betegadatok integrálása, kezdve a molekuláris szintű profilalkotástól a mindennapi életmódadatokig, megalapozza a megelőzőbb, személyre szabottabb és részvételen alapuló betegellátást.

Ezek olyan forradalmi újítások, amelyek az egészségügyet sokkal magasabb szintekre emelik. Felmerül a kérdés: mi minden valósul meg mindebből Svájcban? Az alábbiakban olyan területeket és fejlesztéseket sorolunk fel, amelyek már használtak, vagy tesztelés alatt állnak a svájci egészségügy berkein belül.

Ezek a példák ékes bizonyítékai annak, hogy milyen szinten tart az egészségügy, és ennek milyen komoly résztvevője Svájc.

Következő cikkünkben bővebben kifejtjük a technológiákat és bemutatjuk az élen járó svájci cégeket is.

 

Vissza