Vissza

2023. február 14.

CMS Emerging Europe M&A Report 2022/23.

A legfrissebb CMS Emerging Europe M&A jelentés eredményei azt mutatják, hogy a régióban az M&A tevékenység egyenletes ütemben zajlik, bár az ügyletek értéke jelentősen alacsonyabb volt, és eltérések mutatkoztak az egyes területeken és ágazatokon belül. Míg 2022 egyedülálló kihívásokat hozott, az üzletkötés nagyrészt kedvezően alakult a járvány előtti szinthez képest. Az M&A szereplők megmutatták, hogy könnyen tudnak alkalmazkodni az új körülményekhez, és bár óvatosabbak a célok elérésében, az M&A tevékenység továbbra is erőteljes. Meglepő módon egyes országokban a geopolitikai feszültségek nagyobb üzletaktivitást eredményeztek, amint azt a jelentésben szereplő országok teljesítményét bemutató összesítésünk is mutatja.

A CMS Emerging Europe M&A jelentés főbb megállapításai a következők:

  • A feltörekvő Európában az M&A tevékenység volumene 5,6%-kal, 1229 ügyletre nőtt 2021-hez képest. Ezzel szemben a teljes ügylet értéke 20%-kal, 32,93 milliárd euróra esett.
  • A határokon átnyúló ügyletek aktivitása erős volt, 743-ról 815-re nőtt, bár az értékek 38,2 milliárd euróról 22,7 milliárd euróra csökkentek.
  • A magántőke állománya ötéves csúcsra, 289-re emelkedett, de az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke
  • Lengyelországban volt a legnagyobb volumen, és az ügyletek értéke elérte az évtizedes csúcsot, 15,97 milliárd eurót. Románia érte el a második legnagyobb mennyiséget,
  • Továbbra is az Egyesült Államok a legaktívabb külföldi ország, 2022-ben 126 ügyletet kötöttek.

Teljes jelentés megtekintése

Vissza