Vissza

2023. október 24.

Együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem és a Roche Magyarország

A Zsolnay-negyedben lévő E78-ban megrendezett Svájci Magyar Gálán Péterffy Attila polgármester is köszöntötte a meghívottakat, akik között ott volt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Jean-François Paroz svájci nagykövet, Miseta Attila, a PTE rektora, és Raffaella Bondi, a Roche magyarországi ügyvezetője is. 

A polgármester arról beszélt, hogy a gálavacsora összesűríti azokat az értékeket, amelyek a Svájci Napok egész rendezvénysorozatát jellemzik majd. „Egyedi gasztronómiai élményekkel találkozhatunk, miközben különleges művészeti előadások hozzák majd közelebb egymáshoz a pécsi és a svájci közösséget” – fogalmazott.

A városvezető kifejtette: a gála elsősorban a svájci és a pécsi üzleti kapcsolatok fejlesztését szolgálja, ezért nagy öröm számára, hogy a Pécsi Tudományegyetem tovább tudja erősíteni kapcsolatrendszerét a gyógyszeripar és a diagnosztikai ágazat meghatározó vállalatai között. 

Mint mondta, bízik benne, hogy az együttműködés rövidesen tovább fejlődik, és néhány éven belül akár újabb befektetést ösztönözhet, akár a Roche, akár más svájci vállalatok részéről. 

„Tudják, Pécs nyitva áll, nemcsak a vendégek, hanem a vállalkozók, a befektetők előtt is. Elkötelezettek vagyunk a város gazdaságának fejlesztése iránt, mert célunk, hogy még élhetőbbé tegyük gyönyörű városunkat” – zárta köszöntőjét a polgármester. 

Az együttműködést Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is üdvözölte köszöntőjében, és elmondta: „Ez a partnerség egy kiváló példa arra, hogy milyen magas szintű tudományos és ipari együttműködésre vagyunk képesek. Egy olyan együttműködésre, amely nemcsak az érintett intézményeknek és vállalatoknak hoz hasznot, hanem a társadalomnak és a gazdaságnak is.” 

Jean-François Paroz svájci nagykövet az együttműködés kapcsán kiemelte: „Gyógyszeripari cégeink számítanak a magyar egészségügy magas szintű szaktudására. Klinikai kutatásaik révén nemcsak azt biztosítják, hogy a magyar betegek a leginnovatívabb kezelésekhez jussanak, hanem évente több milliárd forintos kiadástól is óvják a magyar egészségügyi rendszert. A mai este fénypontjaként tanúi lehetünk a Roche és a Pécsi Tudományegyetem közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásának.”

Az ünnepélyes aláírás kapcsán Raffaella Claudia Bondi, a Roche vezérigazgatója elmondta: „Innovatív egészégügyi vállalatként célunk, hogy az ehhez hasonló együttműködéseken keresztül fejlesszük a hazai egészségügyet, hogy a magyar emberek a legjobb ellátáshoz juthassanak hozzá, a leghatékonyabb és leggyorsabb módon.”

Miseta Attila professzor, a PTE rektora hozzáfűzte: „Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a világ egyik legnagyobb biotechnológiai vállalata érdemesnek találja egyetemünket a partnerségre, együttműködésre. Ez azt igazolja, hogy kutatóink, oktatóink olyan szakmai kvalitásokkal rendelkeznek, amelyekkel felveszik a versenyt a világ élvonalával.”

Fotók: Univ Pécs, Csortos Szabolcs

Forrás: https://www.pecsma.hu/top/pecs-nyitva-all-egyuttmukodik-a-roche-es-a-pte/

Vissza