Vissza

2023. július 16.

Fenntartható üzleti megoldások és ártalomcsökkentő kezdeményezések – szakmai napot tartott a Swisscham Hungary Balatonfüreden

Folytatva tavaly megkezdett országjáró üzleti körútját, a Swisscham Hungary – Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara ezúttal Balatonfüredre látogatott az 55. Kékszalag Nagydíj alkalmából: a Svájci Nagykövetséggel karöltve szakmai napot szervezett a vállalati, kormányzati és a tudományos szektor bevonásával. A program célja, hogy az érintett szereplők egymás tudására támaszkodó párbeszédet folytassanak a fenntarthatósági törekvésekről, és a legújabb tudományos, ártalomcsökkentő megközelítésekről.

Július 6-án délelőtt a Swisscham Hungary társszervezésében sor került az első Balaton – Genfi-tavi szimpóziumra a fenntarthatóságról és az ártalomcsökkentésről. Az esemény címének apropóját az adta, hogy a szakmai panelbeszélgetésre meghívott vállalatok globális központja mind Svájcban, a Genfi-tó partján található. A program újabb megerősítése a kamara fenntarthatóbb jövő iránti elhivatottságának. A rendezvény fő támogatója és partnere a Philip Morris Magyarország Kft. volt.

Gondolkodás a jövőbe: fenntartható megoldások és ártalomcsökkentő kezdeményezések

Az elmúlt évtizedekben rengeteg változáson mentek keresztül a különböző iparági szektorok, a tudományos kutatások fejlődése, a technológiai innovációk megjelenése és a fogyasztók formálódó szokásai alapvetően változtatják meg a jövőnket – amelynek számos társadalmi, gazdasági és életminőségre gyakorolt hatása érezhető már most is.

Ez a fajta innovatív modernizáció a jövőben még erőteljesebb lesz, többek között ezért is született meg ez az esemény, hogy egy átfogó képet adjunk a különböző iparágakban zajló munkákról és a technológiákkal kapcsolatos aktuális tudományos eredményekről a fenntarthatóság és az ártalomcsökkentés jegyében.” – mondta dr. Béres István, a Swisscham Hungary elnöke.

A rendezvényen Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára Lantos Csaba miniszter nevében köszöntette a résztvevőket, és kiemelte, hogy az energiahatékonyság, a környezettudatosság és a fenntarthatóság a jelen és a jövő legfontosabb kérdései között szerepelnek, ezért az Energiaügyi Minisztériumban olyan szakpolitikai intézkedéseken dolgoznak, amelyek összekapcsolják az ökonómiai fejlődést az ökológiai fejlődéssel. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás a vízgazdálkodásra és a nagytavak vízmérlegére is hatást gyakorol, és egyre szükségesebbé teszi a kibocsátás-csökkentés mellett a hatékony éghajlati alkalmazkodási intézkedéseket.

A szakmai program részeként a Philip Morris Magyarország Kft., a Nestlé Hungária Kft., és az MSC Magyarország Kft. vezetői beszélgettek saját iparági tapasztalataikról. Bár különböző szektorokról van szó, mégis több párhuzam húzható közöttük, hiszen a tudomány, a technológia, az innovációk és a fejlődésre való törekvés iparágaktól független fogalmak.

Paradigmaváltás zajlik a világban, és a változás már Magyarországon is elkezdődött. Bármilyen szektorról is legyen szó, a fejlesztések az ártalomcsökkentés irányába mutatnak, miközben az is látszik, hogy az embereknek, így a dohányosoknak is egyre inkább maguknak is tenniük kell saját magukért és a környezetükért. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy felismerjük, hogy a tudománynak köszönhetően már sok minden nem az, aminek gondoltuk, és első körben leromboljuk a régóta berögzült és idejét múlt mítoszokat, majd második lépésként elindítsunk egy közös érdekek mentén megfogalmazott társadalmi párbeszédet.” – mondta Szlávik Péter, a Philip Morris Magyarország Kft. külkapcsolati és kommunikációs igazgatója.

A Nestlé a világ legnagyobb, több mint 150 éves élelmiszeripari vállalata. Legfontosabb alapértékeink közé tartozik a közös értékteremtés, a társadalomért és a környezetért való felelősségvállalás. Elköteleztük magunkat amellett, hogy 2050-re a teljes értékláncon nettó nullára csökkentjük üvegházhatású gázkibocsátásunkat. Magyarországon is ezeket a célkitűzéseket követjük, hisz folyamatosan csökkentjük műanyag-felhasználásunkat, zöld árammal működtetjük gyárainkat, hazai beszállítónkkal közösen regeneratív mezőgazdasági módszereket vezetünk be, kereskedelmi partnereinkkel pedig közösen edukáljuk fogyasztóinkat a szelektív hulladékgyűjtés alapjaira és az élelmiszerpazarlás elkerülésére. Célunk, hogy környezeti hatásunkat ne csak kiegyensúlyozzuk, hanem kifejezetten pozitív hatást gyakoroljunk a bolygóra, a környezeti erőforrásokra és a társadalomra” – emelte ki Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A világ vezető hajóstársaságaként, évről évre arra törekszünk, hogy még nagyobb nyilvánosságot és átláthatóságot biztosítsunk az ellátási láncok szereplői számára arról, hogy mit teszünk a zéró károsanyag kibocsátásra való átállásunk felgyorsítása érdekében, és ezzel hogyan járulunk hozzá egy fenntartható globális kereskedelmi rendszer megteremtéséhez. Magyarország esetében a tengerentúli szállításoknál a szén-dioxid kibocsátás közel fele nem is a tengereken történik, hanem a szárazföldi szállításoknál. Csak az árútulajdonosokkal együttműködve tudunk jelentős károsanyag kibocsátás csökkentést elérni.” – tette hozzá Jánovszky László, az MSC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az eseményen részt vett Jean-François Paroz svájci nagykövet is, aki örömét fejezte ki a program megvalósítása iránt. Hangsúlyozta, mennyire fontos Svájc számára, hogy megbízható, és hosszú távú partnerekre építhessen. Svájc a második Svájci Alap révén szeretné előmozdítani a Magyarországgal való partnerséget, és hozzájárulni a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek elleni küzdelemhez. Ebben a törekvésben támaszkodhat a svájci gazdasági szereplőkre is, amelyek hosszú távra terveznek Magyarországon, és már most is jóval több mint 30 ezer embernek nyújtanak biztos és vonzó munkahelyet. Ráadásul a svájci vállalatok innovációs erejükkel és a globális értékesítési hálózatokhoz való hozzáférésükkel nagy hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaság számára.

További információ és sajtókapcsolat:

Lipovecz Júlia
lipovecz.julia@swisscham.hu

Beszámoló az eseményről és képgaléria

Vissza