Vissza

2022. május 20.

Fókuszban az értékalapú egészségügy: stratégiai megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és a Roche

A Semmelweis Egyetem és a Roche Magyarország között létrejött stratégiai együttműködés többek közöttt az onkológia, a hematológia, az immunológia, a neurológia, és a szemészet területén hoz jelentős előrelépést a közös kutatás-fejlesztési tevékenységekben. Az oktatás támogatása, a nemzetközi tapasztalatok megosztása és a hazai gyakorlatok fejlesztése egyaránt fontos szerepet kap a közös munkában, melynek fókuszában a személyre szabott gyógyászat, az értékalapú egészségügyi ellátás, valamint az adatvezérelt egészségügyi döntéshozatal áll.

A hazai egészségügyi rendszer fejlesztésében mérföldkőnek számító megállapodás jött létre a közép-európai régió vezető orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézménye, a Semmelweis Egyetem, valamint a biotechnológiában és diagnosztikában is élenjáró egészségügyi vállalat, a Roche között. A betegek életminőségének jelentős javítását célzó megállapodás fő területei között szerepel a magyarországi innovációs projektek és klinikai vizsgálatok kiterjesztése. Célja a személyre szabott és értékalapú megközelítés támogatása, valamint az egészségügy digitalizációja.

A Roche az elmúlt öt évben, mintegy 70 klinikai vizsgálatot folytatott különféle betegségcsoportokban az egyetemmel közösen. „A betegközpontú és fenntarthatóbb egészségügyi rendszer kialakításához a tudomány és az egészségügy élenjáró szakembereinek együtt kell működniük, ezért is építünk a Semmelweis Egyetemmel közösen olyan partnerséget, amely radikális változást hoz a betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára” – hangsúlyozta Raffaella Claudia Bondi, a Roche Magyarország ügyvezetője. A szakember hozzátette: a feleket az egészségügyben jelentős áttörést célzó vízió és a tudomány iránti szenvedély is összeköti, továbbá azon meggyőződésük, hogy a lakosság egészségi állapotának, illetve a hazai egészségügyi mutatók javításának kulcsa a közös értékekre épülő, teljes betegútra fókuszáló tartós partnerség.

„Kiemelt jelentőségűnek tartom, hogy a dokumentum minden elemét a betegközpontú megközelítés jellemzi, a hatékony és magas színvonalú ellátást, valamint pácienseink életminőségének javítását célozza. Ezzel hozzájárul egyetemünk legfőbb küldetéséhez, ami az állampolgárok egészségi állapotának fejlesztése” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Kiemelte, a klinikai vizsgálatok volumenének növelése segít abban, hogy a betegek minél előbb hozzájussanak az innovatív terápiás lehetőségekhez, a kutatók és az orvosok pedig az elsők között szerezzenek tapasztalatot az új eljárásokkal. „A partnerség a Semmelweis Egyetem klinikái által kezdeményezett kutatások támogatásához is segítséget jelent, mindez tudományos eredményeinket is erősíti, és így hozzájárul célunk eléréséhez, hogy a világ top 100 egyeteme, Európa top 5 gyógyító egyeteme közé kerüljünk” – fogalmazott dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem és a cég közös kutatás-fejlesztési tevékenységében nemcsak az eddigi közös fókuszterületek, így az onkológia, a hematológia, az immunológia, a neurológia kapcsán vár komoly előrelépést az érintett betegek életminőségének javításában, hanem olyan új területeken is, mint például a szemészet. A kutatási projektek jelentős előrelépést hozhatnak a ritka és súlyos betegségek kezelésében, valamint a hazai egészségügyi rendszer értékalapú fejlesztésében és digitalizálásában. Az innovatív terápiák hatékonyságát a mindennapi klinikai gyakorlatból származó adatokból nyert tapasztalatokkal vizsgálják.

FÓKUSZBAN LÉVŐ TERÁPIÁS TERÜLETEK

A klinikai vizsgálatok egyik fontos területe az emlőrák. Magyarországon évente 8000 feletti esetet diagnosztizálnak, és több mint 2000-en halnak meg a betegségben, amely így az összes daganatos halálozás 6,7 százalékáért felel. Az egyetem és a Roche együttműködése jelentős előrelépést hozhat az emlőrák gyógyításában, és nagyban hozzájárul a betegközpontú és értékalapú szemlélet meghonosításához. Az új irányok kialakításában a felek számítanak az adott területen érintett betegszervezetekre is, amelyek bevonása egyedülálló megközelítésnek számít a hazai gyakorlatban.

Szintén kiemelendőek a felek neurológiai és neurogenetikai téren tett közös erőfeszítései. A jelenlegi kutatások olyan területeket vizsgálnak, mint például az Alzheimer-kór, amelyre eddig nem született áttörő megoldás. Magyarországon a becslések szerint 150-500 ezer közé tehető azon Alzheimer-kórban érintettek száma, akik esetében kritikus a korai felismerés.

A Semmelweis Egyetem két patológiai intézetének bevonásával a tüdődaganatok kialakulási okainak kutatásában is évtizedes együttműködés zajlik. Évente még mindig több mint 8000 beteg hal meg hazánkban tüdőrák miatt, ezért ennek csökkentése, továbbá a tüdődaganatos betegek életminőségének javítása egyaránt kiemelt cél. Az onkogén mutációk felfedezése és azok célzott terápiája új dimenziót nyitott a tüdődaganatok kezelésében. Ezen genetikai eltérések ismeretében személyre szabható a betegség kezelése és ezáltal a biomarker-alapú terápia tervezéssel növelhető az eredményesség.

DIGITÁLIS BETEGÚTMENEDZSMENT

A Semmelweis Egyetem az egyes betegségcsoportjain belül teszteli azt a fejlesztés alatt álló webapplikációt is, amely egy digitális betegút irányítási rendszer kialakítását és működtetését segíti elő. Az alkalmazást a Roche által létrehozott Magyar Személyre Szabott Egészségügy Fejlesztéséért Alapítvány (SzEFA) adományozta a magyar államnak még 2021 decemberében.

Ennek a megoldásnak az egyetem kórházi informatikai rendszereibe történő beépítésével jelentősen csökkenthetők az adminisztrációs terhek, miközben középtávon átláthatóbbá válhatnak a betegutak, és lerövidülhet a diagnózis felállításának ideje. A közös projekt további célja az egészségügyi ellátás szervezettségének javítása és a digitalizáció alkalmazása annak érdekében, hogy az orvosok valamennyi rendelkezésre álló adat alapján mérlegelve gyorsabb, jobb és teljes betegutat figyelembe vevő döntéseket hozhassanak. Emellett több idő juthat az orvosok és a betegek közötti minőségi interakciókra.

BETEGBIZTONSÁG

A betegbiztonság növelése érdekében az egyetem a Roche támogatásával egy digitalizált, ún. CATO (Computer Aided Therapy for Oncology) rendszeren alapuló, citosztatikus keverékinfúzió készítő laboratóriumot alakít ki az év során. A laborban az onkológiai kezelésekhez szükséges egyedi készítmények automatizáltabb, ellenőrzött, biztonságosabb, és betegekre szabott összeállítása történik majd. A központosított készítéssel optimalizálható az eszköz-, gyógyszer- és erőforrásigény is, így a betegbiztonság növelésén túl a rendszer hozzájárul a gazdaságosabb működéshez is.

Az együttműködési megállapodást a Semmelweis egyetem részéről dr. Merkely Béla rektor és dr. Pavlik Lívia kancellár, a Roche részéről pedig Raffaella Claudia Bondi ügyvezető és Kövesi Tibor stratégiáért és szervezetfejlesztésért felelős vezető írták alá.

A Semmelweis Egyetem Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, mely szakegyetemként egyedülálló az országban. Három fő tevékenysége az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás; e hármas egység teszi nemzetközileg is elismert tudásközponttá a több mint 250 éves egyetemet.  Az intézményben kiemelkedő szerepet kap a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is, az itt folyó kutatások fókuszában az egészség megtartása, a betegségek megelőzése, a már kialakult betegségek minél korábbi diagnosztikája és hatékony kezelése, valamint az egészséges és aktív öregedés áll. Mintegy 300 egyetemi kutatócsoport működik, kutatásaikat 46 nemzetközi és 263 hazai pályázat támogatja. A Semmelweis Egyetem az oktatási és kutatási tevékenysége mellett Magyarország egyik legnagyobb gyógyító intézménye is, a klinikák és az egészségügyi ellátást is végző intézetek mintegy két és fél millió esetet  látnak el évente.

A Roche (Magyarország) Kft. gyógyszerészeti, diagnosztikai, diabétesz üzletággal van jelen Magyarországon, emellett a közelmúltban létrehozott egy európai farmakovigilancia, gyógyszer minőségbiztosítási központot. 2021-ban 45,6 milliárd forintos árbevételt ért el. A cég erős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat, bevétele jelentős részét a magyar gazdaságba forgatja vissza.  A Roche Europe Szolgáltató Kft. közel 1800 dolgozója mintegy 60 országban támogatja a globális vállalat üzleti folyamatait.

Vissza