Vissza

2022. november 21.

Kétoldalú keretmegállapodást írt alá immár második alkalommal a svájci és a magyar állam a Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum keretében

Nemzeti társfinanszírozással 40 milliárd forint válik elérhetővé a következő tíz évben mindenekelőtt hazánk gazdasági növekedését, a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását, a környezetvédelmet és az egészségügy fejlesztését célzó projektekre.

Kétoldalú keretmegállapodást írt alá immár második alkalommal a svájci és a magyar állam a Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum keretében, amelynek értelmében nemzeti társfinanszírozással 40 milliárd forint válik elérhetővé a következő tíz évben mindenekelőtt hazánk gazdasági növekedését, a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását, a környezetvédelmet és az egészségügy fejlesztését célzó projektekre. A hivatalos ceremónián a két országot Jean-François Paroz svájci nagykövet és Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter képviselte. A megállapodás részeként támogatják az Országos Mentőszolgálatot egy elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozásában, a Belügyminisztérium pedig a hospice- és palliatív ellátások országos szintű fejlesztéséhez kap támogatást. A Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara szervezésében, a Roche és a Novartis Hungária támogatásával megvalósuló egészégügyi fórumon a fenntartható egészségügy és az egészségügyi innováció kérdései kerültek terítékre.

Budapest, 2022. november 9. A fenntartható egészségügyi és innovációs ökoszisztéma kialakításához szükséges tudás- és tapasztalatcserét tűzte a zászlajára a második alkalommal megrendezett Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum ma Budapesten. A két svájci gyógyszervállalat, a Roche és a Novartis Hungária által támogatott szakmai rendezvényen az egészségügy nemzetstratégiai fontosságát két megközelítésben világították meg a résztvevő hazai és külföldi szakértők. Az egyik az egészségügynek a gazdaság növekedésében és versenyképességének erősítésében betöltött kulcsszerepe; ahhoz, hogy jövőbiztos és sikeres egészségügyet építsünk, amely a gazdaság motorja lehet, értékalapú és innovatív gondolkodásra egyszerre van szükség. A másik pedig az egészségügy víziója, a társadalmi jóllét, a jobb életminőség: a fenntarthatóságot szem előtt tartó, értékalapú, adatvezérelt döntéshozatallal, a prevencióba és a szűrésbe való befektetéssel, az innovációs igények folyamatos azonosításával és optimális becsatornázásával egy olyan rendszer felé mozdulhatunk el, amelyben a betegek minőségi szolgáltatásokhoz férnek hozzá és jobb minőségű életet élhetnek – állapították meg a résztvevők.

A fenntartható, versenyképes egészségügy megteremtésében hangsúlyos szerep jut azoknak a kohéziós támogatásoknak, amelyeket a svájci hozzájárulás második etapja is biztosít hazánknak – Bulgária, Ciprus, Észtország, Horvátország, Lengyelország és Málta mellett. A Svájci-Magyar Együttműködési Program (SMEP) költségvetése 87,6 millió svájci frank, ez nemzeti társfinanszírozással együtt közel 40 milliárd forintos keretösszeg felhasználását teszi lehetővé az elkövetkezendő tíz évben Magyarországon olyan fejlesztésekre, amelyek hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásához, a munkahelyteremtéshez, a környezetvédelem és az egészségügy további javításához, valamint a kutatás-fejlesztés és innováció ösztönzéséhez.

Az SMEP egészségügyi eleme, amelyet a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SDC) támogat, két hazai kezdeményezést fog felkarolni. Az első az Országos Mentőszolgálat projektje, amely elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását célozza az életmentés és a hosszú távú egészségkárosodás megelőzése, továbbá az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentése jegyében. A támogatott kezdeményt pedig a Belügyminisztérium koordinálja: ez a hospice- és palliatív ellátási szolgáltatások nemzeti rendszerének fejlesztését irányozza elő, fókuszában pedig a szolgáltatások minőségének javítása és az egyenlő hozzáférés biztosítása áll.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program mintaként szolgál az egészségügy fejlesztésében; a program első időszakában 3,7 milliárd forint támogatásból észak- és kelet magyarországi települések háziorvosi praxisai praxisközösségekké álltak össze, aminek eredményeként a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok kiegészültek különböző kompetenciákkal rendelkező egészségügyi szakemberekkel, dietetikusokkal, gyógytornászokkal, egészségpszichológusokkal, népegészségügyi szakemberrel, praxisközösségi nővérrel. A program második időszakában további fontos fejlesztésekre kerülhet sor az elsősegélynyújtás, az életmentés, valamint a hospice-palliatív ellátás területén” – emelte ki Dr. Boér Gábor, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen.

Az innovatív gyógyszercégek ma már nem állhatnak meg ott, hogy áttörést jelentő terápiákat fejlesztenek, együtt kell dolgoznunk az egészségügyi ökoszisztéma valamennyi szereplőjével, és együtt kell új megoldásokat találnunk a betegek legnagyobb kihívást jelentő egészségügyi problémáira. A mai találkozó nagyszerű példája volt annak az érintettek közötti párbeszédnek és együttműködésnek, mely Magyarországon jelenleg is épül.” – mondta Matt Zeller, a Novartis Hungária ügyvezető igazgatója.

Az ehhez hasonló lehetőségek lehetővé teszik számunkra, hogy egyesítsük erőinket és együtt dolgozzunk egy jól működő és fenntartható egészségügyi rendszerért, a betegek valódi szükségleteire összpontosítva. Az állami és magánszereplők közötti partnerségek a betegek teljes útja mentén, a diagnózistól és a kezelési terveken át az utókezelésig, valamint a valós egészségügyi adatokból származó információk hasznosítása fenntarthatóbb, betegközpontúbb egészségügyi ellátást eredményezhet.” – hangsúlyozta Raffaella Claudia Bondi, a Roche Magyarország ügyvezetője.

További információk a programról a Magyar Nemzeti Koordinációs Egység hivatalos honlapján (https://svajcialap.hu), valamint a Svájci Nagykövetség hivatalos honlapján (https://www.eda.admin.ch/budapest) elérhetők.

Vissza