Magyarországról röviden

Hivatalos elnevezés: Magyarország

Főváros: Budapest
Államforma: köztársaság
Miniszterelnök: Orbán Viktor
Köztársasági elnök: Áder János
Hivatalos nyelv: magyar
Becsült lakossága: 9,879,000 (2014 jan., est)
Területe: 93.030 km2
Fontosabb nemzetközi tagságok: EU, NATO, ENSZ, OECD, EBESZ
Magyarország naprakész adatai a KSH oldalán találhatóak: www.ksh.hu

Gazdaság
Magyarország gazdasági rendszere alkotmánya szerint a tisztességes piaci versenyre és a mindenkinek járó, államilag garantált minimális gazdasági biztonságra épülő szociális piacgazdaság. Magyarországon világviszonylatban magasak, az Európai Unió átlagához képest alacsonyak a bérek, a bruttó bérek átlaga 2008-ban 191 ezer forint (nettó 115 ezer forint) volt. A munkanélküliségi ráta 7,1%-os szintje viszonylag alacsony, de egyre inkább a tőkeintenzív ágazatok fejlődnek, amelyek a magasan képzett munkavállalóknak biztosítanak megélhetést. A nem piacképes tudással vagy alacsony képzettséggel rendelkező emberek körében magas a strukturális jellegű munkanélküliség. A magyar gazdaságban egyre erősebb a szolgáltató szektor szerepe; az áruszállításba és más szolgáltató ágazatokba kimagaslóan sok beruházás történt az elmúlt tizenöt évben. Ezzel együtt a gazdasági szerkezet leginkább fejlett ipari országként írható le. A magyar gazdaság fejlődése szempontjából kimagasló jelentőségű a döntően multinacionális tulajdonú cégek által végzett feldolgozóipari tevékenység, gépgyártás, autógyártás, elektronikai cikkek.

Mezőgazdaság
A kedvező természeti és gazdaságföldrajzi adottságok (közeli nagy piacok) mellett a mezőgazdaság és az élelmiszeripar az ország meghatározó gazdasági ágazata. Ezért Magyarországon az élelmiszer-gazdaság a nemzetgazdaság egészén belül lényegesen nagyobb súlyú a termelést, a foglalkoztatást és az exportot tekintve, mint más hasonló gazdasági fejlettségű országokban.

Bányászat
Ásványkincsei közül jelentős volt a szén (feketeszén a Mecsekben, barnaszén több helyen), melyet az 1990-es évekre nagyrészt kitermeltek. Az 1990-es évektől Észak-Magyarországon a lignitet is kitermelik. A kőolaj és földgáz az ország szükségletét nem fedezi. Ércekben az ország geológiai felépítése miatt nem túl gazdag. Jelentős ásványkincsnek minősülnek a különféle ásványi sókban gazdag termálvizek, melyek a turizmusban fontos szerepet játszanak.

Ipar
Magyarország közepesen fejlett, ipari-agrárjellegű, külgazdaság-érzékeny ország. Nyersanyagokban és energiahordozókban szegény, területén kőolaj-, földgáz-, bauxit-, szén-, kaolin-, zeolit-, perlit-, bentonit-, illetve építőipari andezit, riolit, tufa, mészkőbányászat folyik, de jelentős behozatalra szorul a nyersanyagokból. Magyarországon a GDP-nek közel kétharmadát a szolgáltatói szektor állítja elő. Ezen belül is kiemelkedő a pénzügyi tevékenységek, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások, valamint a közösségi szolgáltatások (igazgatás, oktatás, egészségügyi, szociális ellátás) súlya. Az ipar, mely elsősorban a feldolgozóiparra támaszkodik, mintegy negyedét termeli a nemzeti összterméknek. Viszonylag alacsony, 4-5 százalék a mezőgazdaság, valamint az építőipar részesedése. A GDP növekedési üteme többé-kevésbé stabilan 1,5-2%-ponttal meghaladja az EU-15 átlagát, igaz, az újonnan csatlakozók körében a magyar növekedési ütem relatíve halványnak minősíthető. 2009-ben a kedvező nemzetközi feltételek hatására megtört a 2001 óta megfigyelhető lassulási trend, a 4%-os növekedés, a mezőgazdasági hozzáadott érték kiugró, 36%-os bővülésén felül az ipar és az építőipar 5% körüli növekedési ütemének tudható be, míg a szolgáltatási szektor ágazatainak többsége jócskán átlag alatti növekedést produkált (kivétel a szállítás és raktározás).

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g

Lépjen velünk kapcsolatba!

Lipovecz Júlia
Igazgatónő
lipovecz.julia@swisscham.hu
+36 30 984 96 10

Mikoly Diána
Office manager
mikoly.diana@swisscham.hu
+36 30 902 63 49

Kövessen minket
Facebookon és Linkedinen

Székhely, postázási cím:
1134 Budapest, Váci út 33.

Iroda:
1016 Budapest, Fém utca 6.

Pénzügyi adatok
Adószám: 18072897-1-41
Számlaszám: 10918001 00000411 72000001
IBAN: HU74109180010000041172000001
BIC: BACXHUHB
Bank: UniCredit Bank Hungary Zrt. Head Office
1054 Budapest, Szabadság tér 5-6.
Médiapartnereink:
Kommunikációs partner:
Vissza az oldal tetejére