Vissza

2022. július 16.

Mennyire biztonságos a Face ID?

Mára az adatokhoz való hozzáférés olyan egyszerűvé vált, mint belemosolyogni a kamerába. Vessünk egy pillantást arra, hogy a Face ID tényleg biztonságosabb-e, mint a jelszó.

Mára az adatokhoz való hozzáférés olyan egyszerűvé vált, mint belemosolyogni a kamerába. Vessünk egy pillantást arra, hogy a Face ID tényleg biztonságosabb-e, mint a jelszó.

Nem is olyan régen annyit kellett tennünk mobileszközeink használatához, hogy feloldottuk a billentyűzárat, és elkezdtünk tárcsázni. Ahogy azonban a mobileszközök egyre jobban elterjedtek, a telefonálás mellett sok más mindenre is elkezdtük használni őket. Eszközeink fokozatosan miniszámítógépekké alakultak át – mára képesek hozzáférni bankszámláinkhoz, egészségügyi információkhoz, e-mailjeinkhez és egyéb rendkívül érzékeny adatainkhoz-, ezáltal a biztonságosságuk is egyre inkább kulcsfontosságúvá vált. Alig húsz év alatt a jelszó nélküliségtől eljutottunk a begépelt jelszavakhoz, majd ismét visszatértünk (visszatérünk) a jelszó nélküliséghez.

Miért? Természetesen nem azért, mert adataink idővel kevésbé érzékenyek lettek. Valójában az adatvédelem fontossága még erősebb és innovatívabb biztonsági intézkedésekhez vezetett. Jelszavait egy hacker – kis szerencsével – bármikor feltörheti mobileszközén. Önről – pontosabban ujjlenyomatáról és az arcáról – azonban szinte lehetetlen másolatot készíteni. Az esély arra, hogy az ujjlenyomat-beolvasását meghekkeljék 1 az 50 000-hez, Face ID esetén pedig 1 az 1 000 000-hoz. Így teljesen logikusnak tűnik átállni egy olyan erős hitelesítési folyamatra, amely szinte feltörhetetlenné teszi eszközeit a rosszindulatú támadók számára.

De pontosan mi is az a Face ID?

A Face ID alapvetően az, aminek hangzik. Az arcát és annak egyedi jellemzőit használja személyazonosságának ellenőrzésére a digitális eszközökön. Miután egyszer elmentette az arcát, azt onnantól kezdve egyszerűen felhasználhatja személyazonossága hitelesítésére.

Hogyan működik? Az ujjlenyomat és az arcazonosító gerincét a biometrikus biztonság adja. Amikor beállítja a Face ID-t, a készülék beolvassa az arcát és arctérképet készít az egyedi fiziológiai jellemzői alapján. Ezeket a funkciókat a rendszer adatpontokként – közismert néven biometrikus jellemzőkként – 3D kép formájában közvetlenül az eszközén rögzíti (és titkosítja). Miután az egyedi azonosítót a készülék eltárolta a memóriájában, az eszköz azonnal felismeri Önt, amikor belenéz a képernyőbe.

A Face ID emellett érzékeli az arcvonásaiban idővel előforduló lehetséges változásokat (például ráncok vagy a szem alatti táskák), és „megtanulja” (gépi tanulással) a kissé megváltozott biometrikus jellemzőket. Így nem kell attól tartania, hogy egy álmatlan éjszaka után felismerhetetlen lesz eszköze számára.

Mire kell figyelnie?

Mint már említettük, a Face ID önmagában is egy kivételesen biztonságos biometrikus azonosító rendszer. Ugyanakkor számos Face ID szolgáltató továbbra is a jelszavak használatának lehetőségével párosítja az arcazonosítót. Sajnos ez veszélyezteti a Face ID általános biztonságát, mivel az egy sokkal gyengébb jelszavas biztonsággal felülbírálható. Legérzékenyebb adatainak védelmére a legjobb, ha olyan rendszert választ, amely csak biometrikus adatokra támaszkodik (egy jelszó nélküli rendszert). Ez biztosítja a maximális adatbiztonságot, mivel megakadályozza a biometrikus biztonsági protokollok megkerülését.

Miért érdemes a Face ID-t választania?

Már említettük, hogy milyen egyszerű a jelszavas biztonsági rendszerek feltörése. Ennek legfőbb oka az, ahogyan a jelszavainkat kezeljük. Annak érdekében, hogy (saját magunk számára) leegyszerűsítsük a hozzáférést a fiókjainkhoz és az adatainkhoz, ugyanazokat a jelszavakat használjuk, vagy könnyen feltörhető jelszavakra hagyatkozunk (1-2-3-4-5-6). A jelszavak Face ID-ra cserélése kiküszöböli a biztonságunkat érintő legnagyobb veszélyt: önmagunkat, vagyis azt, hogy nem akarunk időt és energiát fordítani feltörhetetlen jelszavak létrehozására és beírására.

A Face ID gyors, kényelmes és intelligens. Az új digitális technológiák gyors és hozzáértő felhasználóiként pontosan erre az eszközre van szükségünk, hogy megfelelő egyszerűséget és biztonságot garantálhassunk online élményeinkhez és adataink biztonságának megőrzéséhez.

Eredeti cikk a Nevis Security honlapján

Vissza