Vissza a rendezvényekhez

Digitális fejlesztések a magyar egészségügyben

Rendezvény időpontja:

2020 október 21, 14:00-15:00

Helyszín:

Zoom online meeting platform

 

Beszámoló

Október 21-én Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, és Mázi Miklós, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) modulfelelős csoportvezetője tartottak előadást a magyar egészségügy digitális fejlesztéseiről.

Sántha János (Roche Magyarország Kft.) felkonferálása után előbb Mázi Miklós beszélt az EESZT nyújtotta lehetőségekről, utána Dr. Csató Gábor foglalta össze a Mentőszolgálat járvány alatti tevékenyését, rövid történelmi háttérrel színesítve.

Az EESZT jóvoltából többet nem kell papíralapú receptek, beutalók megőrzésére figyelnünk, hiszen ezek elektronikus verzióban is rendelkezésre állnak. Az eseménykatalógusban a beteg minden korábbi egészségügyi adata megtalálható, így az ellátás gördülékenyebbé válik. A digitális önrendelkezés lehetővé teszi, hogy a páciens kövesse, illetve korlátozza, ki és mikor fér hozzá az adataihoz.

Az Országos Mentőszolgálatot senkinek sem kell bemutatni: nap mint nap életeket mentenek, betegeket szállítanak. Az utóbbi időben egyre aktívabban képviseltetik magukat a közösségi médiában, így is felhívva a figyelmet néhány, mindannyiunkat érintő alapvető dologra, mint például félrehúzódás fontosságára, ha szirénázó mentőautó közeledik, vagy az elsősegélynyújtás  mikéntjére. Dr. Csató Gábor beszélt még a SzívCity telefonos alkalmazásról, melynek segítségével önkéntesek riasztást kapnak, ha valakinek a közelükben sürgősen újraélesztésre van szüksége hirtelen szívleállás miatt. Mivel ilyen esetben az érintett túlélési esélyei percről percre romlanak, sokat számít, hogy még a mentő kiérkezése előtt megkezdődjön a segítségnyújtás.