Vissza

2022. július 07.

Sajtóközlemény

Meghaladta a 250 millió forintot (624400 EUR) a támogatások összege, melyet a Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara tagjai gyűjtöttek össze az ukrán háború áldozatainak komplex támogató tevékenységeiknek köszönhetően, derült ki a Kamara saját felmérése alapján. A tagok által összegyűjtött pénzösszeg főként az Ukrajnából érkező menekülteket támogató szervezetekhez került, mindamellett, hogy a saját kollégák kimenekítésének anyagi és egyéb támogatására is eszközként szolgált. A tagok által nyújtott adományok összege napjainkban is folyamatosan nő.

Voltak, akik főként szervezetekkel vették fel a kapcsolatot és rajtuk keresztül juttatták el adományaikat a bajba jutottaknak, mint például az Adecco Cégcsoport, a Greensearch Kft., a Lafarge Cement Magyarország Kft. vagy épp a MAM Hungária Kft. Mindemellett sokan vették igénybe a kamara közgyűlésén bemutatott tagvállalat, a Sharity platformján keresztüli gyűjtést és támogatták a különböző szervezeteket.

Az Eisberg Hungary közvetetten a Budapest Bike Maffia által támogatta a segítségre szorulókat, akik ágyak és egyéb alapszükségleti cikkek vásárlásával nyújtottak humanitárius segítséget. Voltak olyan tagok is, akik közvetlenül az Ukrán Nemzeti Bank segélyszámlájára utalták át adományukat, mint például az Innoradar Kft.

A nemzetközi jelenléttel rendelkező vállalatok, így a Nestlé Hungária Kft., a Roche Hungary vagy épp a Philip Morris Magyarország, a Lindt & Sprüngli és az Adecco Cégcsoport kiemelt fontosságot tulajdonítva vállaltak szerepet a saját kollégák Ukrajnából való kimenekítésének anyagi és az Ukrajnában maradt rászorulók bárminemű egyéb támogatásában. Az érintetteknek önkéntes módon, tárgyi adományokat kínálva és elszállásolásuk megkönnyítésében és megoldásában nyújtottak segítséget.

A Swisscham Hungary tagjai mérettől függetlenül – a magánszemélyektől kezdve a kkv-kon át egészen a multikig – aktívan kivették részüket a segítségnyújtásból. Mindemellett számos tag hozott létre saját, az ukrajnai áldozatok támogatásával szorosan összefonódó projekteket. A Nestlé Hungária Kft. globális szinten támogatja a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold ukrajnai munkáját, hogy segítse a vészhelyzetben, és biztosítsa az érintettek menedékét, alapvető segélyeszközöket és egészségügyi felszereléseket. Dolgozói önkéntes adományain keresztül összegyűjtött támogatás már meghaladta a 650 000 EUR értéket, amit a Nestlé megdupláz. A Phillip Morris vállalati adományai mellett munkavállalói felajánlások is születtek: pénzbeli és önkéntes munkával való támogatás, amelyet a vállalat fizetett szabadnappal honorál. Az Adecco Hungary pedig saját platformjain keresztül ingyenesen köti össze az állást kínáló cégeket az Ukrajnából menekült álláskeresőkkel, továbbá call centerén keresztül pszichológiai és egyéb segítségnyújtást is kínál. A Nevis Security Kft. dolgozói számára az élelmiszercsomagok elkészítése páratlan közösségi élménynek is minősült.

A háború áldozatai mellett a tagok mindennapi működése is nehézségekbe ütközött a háború kezdete óta. Ez által a szállítmányozási nehézségek, a megnövekedett energiaárak, a romló gazdasági helyzet és csökkenő kereslet csaknem minden felmérésben résztvevő Swisscham tagot érint. Nagy hangsúly került ezáltal a kollégák biztonságának és munkavégzésének biztosítására is az érintett területeken. Sok helyen szembesültek továbbá általános kedélyromlással és motivációvesztéssel. A Greensearch Kft. szerint nehezebbé vált a rekrutálás a cégeknek, hiszen a munkavállalók jobban meggondolják a váltást, mint korábban.

További információk és sajtókapcsolat:

Lipovecz Júlia

Vissza