Bemutatkozás

Kamara története

A svájci-magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében 1990. január 26-án zürichi székhellyel megalakult a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara (Handelskammer Schweiz-Ungarn, röviden: HSU), amely a két országban működő titkárság koordinálásával egyre szélesebb körű támogatást nyújtott tagvállalatainak. Tekintettel arra, hogy a Magyar Gazdasági Kamara 1994. december 31-én megszűnt, és feladatkörét a helyébe lépő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csak részben vette át, a HSU a magyar tagvállalatokkal együtt létrehozta a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara, Budapestet. Ez a kamara 2001 júniusában felvételt nyert a zürichi székhellyel működő svájci vegyes kamerákat tömörítő SwissCham-be, ennek következtében 2001 óta a kamara Swisscham Hungary Svájci Magyar Kereskedelmi Kamara néven folytatja egyesületi tevékenységét.

Rólunk

A Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara 1995-ben alakult, teret biztosítva a két ország gazdasági és kereskedelmi együttműködéseinek. A kilencvenes évek közepére világossá vált, hogy szükség van egy olyan fórumra, amely a svájci érdekeltségű vállalatok érdekképviseleti szerve lehet. A két ország közötti kapcsolatok elmélyítését, a partneri viszonyok szorosabbra fűzését nem csupán az általános igény, de a 2004-es magyar EU-csatlakozás is nagyban segítette. Az elmúlt két évtizedben tagjaink bizalma, szakértelme és folyamatosan növekedő létszáma Kamaránkat a gazdasági élet egyik fontos szereplőjévé tette. 

Tagjaink között svájci kötődésű vagy svájci tulajdonú vállalatok találhatók. A kezdetben 40 taggal rendelkező Kamara mára több, mint 100 tagot tömörít, a multinacionális cégektől a kis- és középvállalatokig különböző méretű és szakterületű vállalkozásokat. Fennállásunk óta számos sikert könyvelhetünk el: szakmai fórumként fontos számunkra, hogy mind Svájcban, mind pedig Magyarországon széles partneri hálózattal rendelkezzünk annak érdekében, hogy megfelelően kiszolgáljuk a tagjaink igényeit és építeni tudjuk a svájci-magyar gazdasági kapcsolatokat. Svájci szervezetek közül a Svájci Közép-Európai Kamarák Szövetségével (SEC) ápolunk jó kapcsolatokat, szorosabb együttműködő partnerünk pedig a Switzerland Global Enterprise, S-GE, 2020-tól Swiss Business HUB Central Europe néven közös tömörülésben a V4 országokkal dolgozunk azon, hogy minél több svájci befektető érkezzen a térségbe. Igen szoros kapcsolatban állunk továbbá a berni magyar Nagykövetséggel. Napi szinten segítjük egymás munkáját Svájc budapesti nagykövetségével, több közös rendezvényt szervezünk a társkamarákkal, társszervezetekkel, elsősorban a Joint Venture Szövetséggel, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával, a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamarával, az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztályával, a Dán Nagykövetség Üzleti Tanácsával, a BCSDH-val. 25 éves fennállásunk óta elsőszámú célunk az aktuális gazdasági igényeknek való megfelelés, folyamatosan nyomon követjük a tagok elvárásait, és ahhoz igazodunk tevékenységünkkel. Az utóbbi években több fontos területet érintő irányvonalat határoztunk meg a Kamara működésében, mind a rendezvények tematikáját illetően, mind pedig projekt szinten. Ennek értelmében egyre szélesebb szolgáltatási körrel állunk tagjaink és együttműködő partnereink rendelkezésére.

A Kamara működését főként tagdíjakból valósítjuk meg, célunk pedig az, hogy a folyamatos fejlődés mellett a Swisscham Hungary együttes munkával továbbra is a svájci-magyar kapcsolatok mindig aktuális, gazdasági élet változásaira reagáló, elismert szakmai fóruma maradjon.

Pénzügyi beszámoló (2020. év)

 

 

Történetünk

1990

A HSU megalapítása

Zürichi székhellyel megalakul a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara (Handelskammer Schweiz-Ungarn, HSU), amely a Svájcban Magyarország iránt érdeklődő vállalatok számára nyújtott információkat, szolgáltatásokat.

1994

A Magyar Gazdasági Kamara megszűnése

Feladatkörét a helyébe lépő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részben átvette.

1995

Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara, Budapest

A HSU partnerségével néhány svájci kötődésű vállalat együtt létrehozta a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamarát Budapesten.

2001

Swisscham Hungary Svájci Magyar Kereskedelmi Kamara

A Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara, Budapest felvételt nyert a zürichi székhellyel működő svájci vegyes kamarákat tömörítő SwissCham-be, azóta a kamara Swisscham Hungary Svájci Magyar Kereskedelmi Kamara néven folytatja egyesületi tevékenységét.

2004

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz

Ugyan már a kilencvenes évek közepére világossá vált, hogy szükség van egy olyan fórumra, amely a svájci és a svájci érdekeltségű vállalatok érdekképviseleti szerve lehet; a két ország közötti kapcsolatok elmélyítését, a partneri viszonyok szorosabbra fűzését azonban nem csupán az általános igény, de a 2004-es magyar EU-csatlakozás is nagyban segítette.

2018

SGE partnerség

Együttműködő partnerünk a svájci Switzerland Global Enterprise.

2020

25 éves jubileum

A kezdetben 40 taggal rendelkező Kamara mára több, mint 100 szervezettel áll tagsági viszonyban, úgy multinacionális cégekkel, mint kis- és középvállalatokkal.

Napjainkban

Együttműködés

Igen szoros kapcsolatban vagyunk a berni magyar Nagykövetséggel, valamint napi szinten segítjük egymás munkáját Svájc budapesti nagykövetségével

Aranyszponzor

Szponzorok

Egészségügyi partner

Intézményi partnerek

A Swisscham Hungary elérhetőségei

Lipovecz Júlia
Igazgatónő
+36 30 984 96 10

Kövessen minket
Facebookon és Linkedinen

Székhely, postázási cím:
1134 Budapest, Váci út 33.

Iroda:
1016 Budapest, Fém utca 6.

Nyilvántartási szám: 01-02-0007582
Adószám: 18072897-1-41
Számlaszám: 10918001 00000411 72000001
IBAN: HU74109180010000041172000001
BIC: BACXHUHB
Bank: UniCredit Bank Hungary Zrt. Head Office
1054 Budapest, Szabadság tér 5-6.
Médiapartnereink:
Kommunikációs partner:
Vissza az oldal tetejére