Hírek

2024. május 31.

Sajtóközlemény: Tovább erősödhet a magyar-svájci gazdasági együttműködés

Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere jó üzleti környezetet kínál a Svájcból érkező vállalkozásoknak, miközben a magyar cégek jelenléte is egyre erősebb Svájcban – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Karin Keller-Sutter svájci pénzügyminisztert. A tárcavezető kiemelte: Svájc a 9. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Tovább olvasom

2024. május 06.

Innovatív Lipid Menedzsment Centrum a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére a Semmelweis Egyetem és a Novartis együttműködésében

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Semmelweis Egyetem és a Novartis Magyarország együttműködése: innovatív Lipid Menedzsment Centrumot hoztak létre a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének előmozdítása érdekében.

Tovább olvasom

2024. április 17.

Négynapos digitális technológiai kiállítást, szakvásárt és innovációs showt rendez a Ringier Hungary és az ICT Global 2024-ben Budapesten

TECHXPO BUDAPEST 2024 néven négynapos nemzetközi technológiai kiállítást, szakvásárt és innovációs showt rendez 2024. november 7-10 között a budapesti Papp László Sportarénában a Ringier Hungary médiavállalat és főszervezőként az ICT Global.

A szervezők kiemelt célja, hogy az első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal megvalósuló rendezvény a közép-kelet-európai térség meghatározó technológiai, ipari és innovációs szakmai, üzleti és lakossági platformjává, egyúttal vonzó, önálló turisztikai programmá is váljon.

Részletek

2024. február 16.

Öt év alatt 300 milliárd forint értékű Nestlé beruházás Bükön

Az új gyáregység üzembe helyezése zárja majd le azt a 2020-ban megkezdett ötéves fejlesztési ciklust, amivel a vállalat 300 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre Bükön.

További részletek

2023. október 24.

Együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem és a Roche Magyarország

Svájci–magyar gálavacsorával folytatódott tegnap este a pécsi Svájci Napok. A rendezvényen megállapodást írt alá a svájci Roche biotechnológiai vállalat és a PTE.

Tovább olvasom

2023. október 24.

Újabb mérföldkőhöz érkezett minden idők legjelentősebb hazai élelmiszeripari beruházása Bükön

Elérte a 268 milliárd forintot az a beruházási összeg, amelyet a Nestlé a büki PURINA gyár fejlesztésére fordított az elmúlt 25 évben.

Tovább olvasom

2023. október 24.

Szintet lép a Stadler: Elkészült az 5000. kocsiszekrény, további bővítés előtt áll a szolnoki üzem

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, valamint Peter Spuhler, a Stadler Rail Csoport igazgatóságának elnöke ma jelentette be a Stadler szolnoki vasúti kocsitest gyárának bővítési terveit.

Tovább olvasom

2023. október 24.

Megjelenési és szponzorációs lehetőség Svájcban

Az egyesület tagjai 18-40 év közötti vezetők, vállalkozók szinte minden földrészről, akik nem csak magas képzettséggel rendelkeznek és több nyelven is beszélnek, de nyitottak is a nemzetközi üzleti együttműködésre.

A várhatóan 3000 főt is meghaladó létszámú rendezvény kiváló lehetőséget biztosít a nemzetközi kapcsolatépítésre, üzleti lehetőségekre találásra.

Tagvállalataink számára bátran ajánljuk az esemény különböző reklámozási lehetőségeit, melyekről további információk itt érhetők el: 

https://www.jci-wc23.ch/support-sponsoring/

2023. október 24.

VGD: Az elektronikus számlázás jövője: fontos változások várhatóak

Az Európai Bizottság 2022. decemberében közzétett „Héa-szabályok a digitális korban” nevű javaslatcsomagjának célja, hogy az uniós áfarendszert a digitális korhoz és az új piaci realitásokhoz igazítsa. Ennek következtében az elektronikus számlázásra vonatkozóan is új szabályok és követelmények kerültek meghatározásra, melyeknek egy része 2024-től léphet életbe.

Tovább az eredeti cikkre

2023. október 24.

Molnár & Partners: Külföldi általános forgalmi adó visszatéríttetése

Az adóalanyok az ELEKÁFA nyomtatványon, országonként külön-külön lapon kérhetik a megfizetett adó visszatéríttetését a magyar adóhatóságtól. A magyar adóalanyok az Európai Unió tagállamai mellett viszonossági alapon Norvégia, Svájc, Liechtenstein, Szerbia, Törökország esetében, valamint az Egyesült Királyság esetében a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának az Európai Unióból és az Európai Atomenergia-közösségből történő kilépéséről szóló Megállapodás Írországról/Észak-Írországról szóló Jegyzőkönyvben foglaltak figyelembevételével kérhetik az adó visszatérítését. Fontos megjegyezni, hogy a külföldi áfa visszatérítésénél minden esetben az adott forrásország szabályrendszere mérvadó, tehát ha az érintett tagállam jogszabályai szerint az adott termékre vagy szolgáltatásra adólevonási tilalom vonatkozik, akkor annak visszatéríttetésére a külföldi adóalany sem jogosult.  

2023. október 24.

Sharity Impact capital raising an outstanding success

The capital raising of Sharity Impact, part of the OXO Group portfolio, was successfully completed in September. The capital raising was a pilot to complement the existing equity investment of approximately HUF 40 million by OXO Labs, with the direct participation of the closed investor community of the group. This eventually raised a further investment of more than HUF 150 million, several times the target amount.

Press release

2023. október 04.

Biometrikus adatok biztonsága: Rövid útmutató az okostelefonok biztonságos értékesítéséhez

Ismerje meg, hogyan törölheti biztonságosan a biometrikus adatokat, mielőtt eladja okostelefonját, miközben megvédi magánéletét és megakadályozza az adatszivárgást.

Tovább olvasom

2023. október 02.

Svájci Napok Pécsett

2023. október 4-8.

A programok ingyenesek!

RÉSZLETEK

 

2023. július 16.

Fenntartható üzleti megoldások és ártalomcsökkentő kezdeményezések – szakmai napot tartott a Swisscham Hungary Balatonfüreden

Folytatva tavaly megkezdett országjáró üzleti körútját, a Swisscham Hungary – Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara ezúttal Balatonfüredre látogatott az 55. Kékszalag Nagydíj alkalmából: a Svájci Nagykövetséggel karöltve szakmai napot szervezett a vállalati, kormányzati és a tudományos szektor bevonásával. A program célja, hogy az érintett szereplők egymás tudására támaszkodó párbeszédet folytassanak a fenntarthatósági törekvésekről, és a legújabb tudományos, ártalomcsökkentő megközelítésekről.

Tovább olvasom

2023. július 14.

Zero Friction: A biztonság jövője

A legtöbb kiberbiztonsági szakértő az adat- és rendszerbiztonság legmagasabb fokaként tekint a Zero Trust stratégiára. A stratégia célja, hogy megakadályozza a kiberbűnözők behatolását a rendszerbe, ami a legrosszabb esetben akár adatlopással is járhat.

Tovább olvasom

2023. június 19.

Nemzetközi bestseller: a Stadler eladta a 2500. FLIRT motorvonatot

Komoly mérföldkövet ünnepelhet a Stadler: eladták a 2500. FLIRT típusú vonatot, amelyből több mint 900 jármű gyártásában a Stadler szolnoki üzeme is részt vett.

Tovább olvasom

2023. április 20.

Csalásmegelőzés (Fraud Prevention) és csalásfelderítés (Fraud Detection) a bankszektorban

A kiberbűnözés világszerte egyre jobban terjed: a bűncselekményeket egyre inkább a digitális térben és nem a való világban követik el. Ezt a tendenciát erősíti meg a német Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatal (BKA), amelynek Kiberbűnözés 2021 című kiadványa az internetes bűnözés 12%-os növekedéséről számolt be.

Tovább olvasom

2023. április 11.

A LAFARGE májustól HOLCIM néven lesz jelen a magyar piacon

Az új márkanévvel és annak vizuális megjelenésével még jobban megerősíti elköteleződését a körkörös gazdaság megvalósítása iránt, amely a 2050-re kitűzött karbonsemlegességi cél elérését szolgálja.

Tovább olvasom

2023. április 04.

Határokon átnyúló foglalkoztatás – adó- és társadalombiztosítás

A multinacionális vállalatok körében egyre gyakoribb a határokon átnyúló foglakoztatás. A külföldi munkavállalók alkalmazásának jogi és adózási vonzatai összetettek, érdemes előre megtervezni az adózási és társadalombiztosítási szempontokat. Az alábbiakban a magyarországi határon átnyúló foglalkoztatás három leggyakoribb esetkörét ismertetjük.

Tovább olvasom

2023. március 29.

Sharity: Közös kampány a Török Nagykövetséggel és a MKE-vel a török földrengés áldozatainak segítésére

Szeretne segíteni, de nem tudja, hogyan, mely megbízható csatornákon keresztül?

Tovább olvasom

2023. március 29.

A járvány óta kevesebb nőket érintő szűrővizsgálatot végeznek – Egy magyarországi cégnél szabadnap jár a szűrésért

Hazánkban évente mintegy kétezer nőt veszítünk el emlődaganatos megbetegedésben, csaknem ötszázat pedig méhnyakrákban – pedig jól tudjuk, hogy a korai diagnózis és a modern terápiák kimagaslóan javítják a gyógyulási esélyeket.

Tovább olvasom

2023. március 14.

A svájci elnök védi a semlegességet és hangsúlyozza az emberi jogokat

Alain Berset svájci elnök szerint a svájci semlegességnek meg kell őriznie központi elemeit, nevezetesen a humanitárius jog és az emberi jogok iránti elkötelezettséget.

Tovább olvasom

2023. március 14.

A svájci társasági adókulcs továbbra is vonzó, de kantononként változó

A svájci székhelyű vállalatok továbbra is versenyképes adókulcsot élveznek Európa többi részéhez képest. A regionális eltérések azonban továbbra is jelentősek.

Tovább olvasom

2023. március 13.

Újabb díjakat zsebelt be a Sharity a Hungarian Business Awards díjátadón

A tavalyi nemzetközi World Summit Award – WSA 2022 (Best digital solution – Hungary) díjazását követően , az idei év is hozott már egy nagyszerű elismerést tagunk, a Sharity Zrt. és egyúttal elnök-vezérigazgatója számára is. A 2023. március 9-én, a Párisi Udvar Hotelben rendezett Hungarian Business Awards díjátadó eseményén a cég elnyerte a Digital Innovation Grand Prix-t, továbbá Dr. Bársony Farkas pedig a ‘Business personality of the Year’ elismerésében részesült. Emlékeztetőül, a Sharity Impact digitális platformja egyrészt az impact advertising/marketing innovatív és úttörő felülete (a Sharity app-on belül és kívül is), másrészt az egyszerű, gyors, átlátható, visszacsatolást nyújtó adományozást segítő digitális megoldás, amely lehetővé teszi a pénz nélküli pénz adományozást is a impact hirdetés/videó nézés opció útján.

2023. március 08.

A 2023-as év főbb kihívásai: Öt biztonsági trend, amelyekkel a vállalatoknak szembe kell nézniük

A 2022-es év kivételes év volt, amelyet a COVID-19 világjárvány, az ellátási lánc szűk keresztmetszetei, geopolitikai konfliktusok és gazdasági problémák határoztak meg. Ehhez jött még a kibertámadások növekvő száma is. Mindezek együttesen megnehezítik a vállalatok életét.

Tovább olvasom

2023. március 08.

Villa Petra, egy különleges mediterrán kúria ABB technológiával

Sajtóközlemény

YouTube videó

2023. március 08.

Az ABB E-mobility új otthoni töltési megoldása segíti a járművezetőket a fenntartható mobilitási céljaik megvalósításában 

Az ABB E-mobility a Las Vegasban megrendezett CES 2023 kiállításon mutatta be az új, lakossági AC töltési megoldást, a Terra Home-ot. A töltési megoldás képes automatikusan előnyben részesíteni a megújuló forrásokból származó villamos energiát. Az új töltési innováció alátámasztja az ABB E-mobility globális tanulmányának1 megállapításait – a válaszadók 90%-a kötelességének érzi a fenntarthatóbb cselekvést.

Sajtóközlemény

2023. március 08.

Az ABB új vezetővel erősíti kommunikációs csapatát Magyarországon

Az ABB Kft. Kalapáti Dórát nevezte ki marketing és kommunikációs vezető pozícióba.A szakember feladata, hogy tovább erősítse az ABB hazai arculatát, brandjét és megjelenítését. Új munkakörében szorosan együttműködik a cég ügyvezetőjével és üzletágvezetőivel.

Sajtóközlemény

2023. március 08.

YuMi, az ABB együttműködő ipari robotja segíti a Pécsi Tudományegyetem kutatási projektjeit

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai karán a diákok többfajta ABB robotot, többek között egy YuMi kollaboratív robotot használnak tanulmányaik során.

Tovább olvasom

2023. március 08.

Netzwerk Digital 4. Jubileum

Március 1-én az osztrák nagykövet Dr. Alexander Grubmayr rezidenciáján megtartottuk 4. jubileumi eseményünket a Netzwerk Digital alapító szervezeteivel…

Tovább olvasom

2023. február 14.

CMS Emerging Europe M&A Report 2022/23.

A legfrissebb CMS Emerging Europe M&A jelentés eredményei azt mutatják, hogy a régióban az M&A tevékenység egyenletes ütemben zajlik, bár az ügyletek értéke jelentősen alacsonyabb volt, és eltérések mutatkoztak az egyes területeken és ágazatokon belül. Míg 2022 egyedülálló kihívásokat hozott, az üzletkötés nagyrészt kedvezően alakult a járvány előtti szinthez képest. Az M&A szereplők megmutatták, hogy könnyen tudnak alkalmazkodni az új körülményekhez, és bár óvatosabbak a célok elérésében, az M&A tevékenység továbbra is erőteljes. Meglepő módon egyes országokban a geopolitikai feszültségek nagyobb üzletaktivitást eredményeztek, amint azt a jelentésben szereplő országok teljesítményét bemutató összesítésünk is mutatja.

A CMS Emerging Europe M&A jelentés főbb megállapításai a következők:

 • A feltörekvő Európában az M&A tevékenység volumene 5,6%-kal, 1229 ügyletre nőtt 2021-hez képest. Ezzel szemben a teljes ügylet értéke 20%-kal, 32,93 milliárd euróra esett.
 • A határokon átnyúló ügyletek aktivitása erős volt, 743-ról 815-re nőtt, bár az értékek 38,2 milliárd euróról 22,7 milliárd euróra csökkentek.
 • A magántőke állománya ötéves csúcsra, 289-re emelkedett, de az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke
 • Lengyelországban volt a legnagyobb volumen, és az ügyletek értéke elérte az évtizedes csúcsot, 15,97 milliárd eurót. Románia érte el a második legnagyobb mennyiséget,
 • Továbbra is az Egyesült Államok a legaktívabb külföldi ország, 2022-ben 126 ügyletet kötöttek.

Teljes jelentés megtekintése

2022. december 02.

Egyszerű bejelentkezés a weboldalakon BYOI és SSO segítségével

„A bejelentkezés sikertelen: a felhasználónév ismeretlen vagy a jelszó hibás.” Az elmúlt években jelentősen megnőtt az általunk használt különböző jelszavak és bejelentkezési azonosítók száma.

Tovább olvasom

2022. november 30.

Boom and Gloom? European M&A Outlook 2023

Ez egy átfogó értékelés az európai M&A piacon uralkodó üzletkötési hangulatról, amelyet a CMS a Mergermarkettel együttműködve tett közzé.

Ez a tizedik kiadás 330, Európában, Amerikában és APAC-ban székhellyel rendelkező vállalat és magánvállalkozás véleményét tükrözi az elkövetkező évre vonatkozó európai M&A-val kapcsolatos elvárásaikról.

Kiemelt érdekességek, videó

PDF letöltése

2022. november 30.

A Novartis 300 millió dollárt költ bioterápiás eszközökre

A svájci Novartis gyógyszeripari vállalat 300 millió dollárt fektet be a bioterápiás termékek fejlesztésébe, amely magában foglal egy új, 100 millió dolláros biológiai központot a bázeli székhelyén.

Teljes cikk angolul

2022. november 30.

Vezetőváltás a Stadler hazai vezérképviseletének élén

Több mint másfél évtized kiemelkedően sikeres időszakot követően a Stadler Trains Magyarország Kft. irányítását az alapító ügyvezető Dunai Zoltántól dr. Homolya Róbert veszi át.

Tovább olvasom

2022. november 21.

Kétoldalú keretmegállapodást írt alá immár második alkalommal a svájci és a magyar állam a Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum keretében

Nemzeti társfinanszírozással 40 milliárd forint válik elérhetővé a következő tíz évben mindenekelőtt hazánk gazdasági növekedését, a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását, a környezetvédelmet és az egészségügy fejlesztését célzó projektekre.

Tovább olvasom

2022. október 27.

Fókuszban a felhasználói élmény

Hogyan segíti a központosított identitás kezelés (identity orchestration) az emberközpontú azonosítás elterjedését

Tovább olvasom

2022. szeptember 21.

Sajtóközlemény – Együtt egy füstmentes városért és egy fenntarthatóbb, zöldebb jövőért

A két évvel ezelőtt megrendezett jubileumi faültetést követően újabb zöld projektet valósított meg a Swisscham Hungary – Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara: a tagvállalatokkal együtt ezúttal egy rovarhotelt helyezett ki a Népligetben.

Tovább olvasom

2022. szeptember 07.

Az ABB piacra dobja leggyorsabb öttengelyes delta robotját

Az IRB 365 az alkalmazások széles körében alkalmazható, így például kiválóan alkalmas a termékek pozícióba állítására, fentről történő bepakolására, másodlagos (vagy gyűjtő) csomagolására, a palackok kezelésére, rendezésére, a 3D-s szedésre, adagolásra és a csomagok válogatására is. Az OmniCoreTM C30 vezérlővel – amely jelenleg a piacon elérhető legkisebb delta robotokhoz rendszeresített vezérlőnek számít – működtetett rendszer a kategóriájában a legjobb mozgásvezérlést, beépített digitális csatlakoztathatóságot és több mint 1000 további szoftver-/hardverfunkciót kínál, amelyek készen állnak a jövőbeli igények és követelmények kielégítésére.

Teljes cikk

2022. szeptember 07.

Doktor 24: a kétmilliárdos kötvénykibocsátás után indul a magánbiztosítás is

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a Doktor24 az első magánegészségügyi szolgáltató, amelynek az értékpapírjaival mától nyilvánosan is lehet kereskedni, miután tavasszal nagy értékű kötvényt bocsátottak ki. Az alapító tulajdonosok célja, hogy pár év múlva a részvényeik is a tőzsdén forogjanak. 2022 szeptemberétől elindul magán-egészségbiztosításuk is.

Teljes cikk

2022. szeptember 07.

A biometria megoldást kínál az SCA-követelményekre

Az Európai Unió Második Pénzforgalmi Irányelvének (Payment Services Directive, PSD2) egyik fő célja, hogy a fizetési folyamatok biztonságosabbak legyenek.

Tovább olvasom

2022. augusztus 29.

Isten éltessen, Svájc!

Kamaránk együtt ünnepelte augusztus 1-jén a Svájci Államszövetség 731. évfordulóját Jean-Francois Paroz svájci nagykövet úr rezidenciáján.

Tovább olvasom

2022. augusztus 23.

Jelszavak nélküli jövő FIDO-kompatibilis jelkulcsokkal (passkeys)

Úgy tűnik, az Apple Passkeys bevezetése még gyorsabbá teszi a jelszó nélküli hitelesítést. FIDO-kompatibilis és biztonságos. Olvassa el, miért.

Tovább olvasom

2022. augusztus 03.

A szemészet területén is a génterápia nemzetközi élvonalában a Semmelweis Egyetem

Együttműködés a Novartis Magyarországgal

Tovább olvasom

2022. július 16.

Mennyire biztonságos a Face ID?

Mára az adatokhoz való hozzáférés olyan egyszerűvé vált, mint belemosolyogni a kamerába. Vessünk egy pillantást arra, hogy a Face ID tényleg biztonságosabb-e, mint a jelszó.

Tovább olvasom

2022. július 16.

A biztonság fejlődése a FIDO protokollok révén

A szabványosított biztonsági protokollok soha nem voltak annyira fontosak, mint ma. Olvassa el, hogyan használja a FIDO a legújabb technológiákat a biztonságos, jelszó nélküli bejelentkezéshez.

Tovább olvasom

2022. július 07.

Sajtóközlemény

Több, mint 250 millió forint támogatást gyűjtöttek össze a Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara tagjai az ukrán háború áldozatai részére.

Tovább olvasom

2022. július 07.

Interjú Raffaella Bondival, a Swisscham Hungary egyik legújabb elnökségi tagjával

Az interjúben Raffaella a kamarával való együttműködésről és az egészségügyi fejlesztésekről beszél.

Tovább olvasom

2022. július 06.

SBC Grill party

A Swiss Business Club havonta összejön egy társasági eseményre.

Tovább olvasom

2022. június 08.

30 éve Magyarországon az Eisberg

A cég, amely rászoktatta az országot a salátára. Kerek jubileumot ünnepel idén májusban a konyhakész saláták terén piacvezető Eisberg Hungary Kft.

Tovább olvasom

2022. június 02.

A legmodernebb génterápiák Magyarországra is megérkezhetnek

Az interjú ide kattintva olvasható

2022. május 24.

A Philip Morris International bemutatta új fenntarthatósági stratégiáját

A Philip Morris International (PMI) legújabb integrált jelentése ismerteti a fenntarthatósági célok elérésére tett lépéseket, áttekintést ad egy új környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási keretrendszerről, valamint bemutatja a vállalat stratégiai jövőképét, teljesítményét, és értékteremtési modelljét.

Tovább olvasom

2022. május 20.

Fókuszban az értékalapú egészségügy: stratégiai megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és a Roche

A Semmelweis Egyetem és a Roche Magyarország között létrejött stratégiai együttműködés többek közöttt az onkológia, a hematológia, az immunológia, a neurológia, és a szemészet területén hoz jelentős előrelépést a közös kutatás-fejlesztési tevékenységekben.

Tovább olvasom

2022. április 28.

Felmérés a német nyelvtudás fontosságáról

A Német.Karrier.Siker Kampány összefogás keretében, a német nyelvű országok hazai cégei kérdeztük a német nyelvtudás gyakorlati hasznáról. Az eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy az angol nyelv egyre szélesebb terjedése mellett a némettudás továbbra is óriási versenyelőnyt jelent a munkaerőpiacon, a karrierlétrán feljebb haladva pedig még nagyobb szerepet játszik.

Szerző: Professzor Dr. Trautnitz.

A kérdőív eredménye

2022. március 28.

Új szintre emeli az egészségügyi innovációt a Semmelweis Egyetem, az ITM és a Novartis Hungária együttműködése

Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Novartis Hungária Kft

Tovább olvasom

2022. február 04.

Új betegútmenedzsment applikációt adományoz hazánknak a Roche Magyarország Kft. alapítványa

A Roche Magyarország Kft. hivatalosan átadta a Magyar Államnak a saját erőforrásaiból kifejlesztett betegútszervezési applikációját

Tovább olvasom

2022. február 01.

Tovább erősödnek Magyarország és Svájc gazdasági kapcsolatai

A Magyarországon működő svájci vállalatok elkötelezettek maradtak hazánk mellett a járvány okozta gazdasági visszaesés idején is – jelentette ki Varga Mihály, miután svájci kollégájával, Ueli Maurer pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést Bernben. A tárcavezető kiemelte: Svájc a 11. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek több mint 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Teljes cikk a kormany.hu-n

Világgazdaság cikk

2022. február 01.

CMS – Emerging Europe M&A riport 2021/22

Sajtóközlemény

Teljes Emerging Europe M&A riport pdf formában (8.5mb)

További tudnivalók

2022. február 01.

CMS: Út az (autonóm) jövő felé

Az elmúlt harminc évben sok fejlesztő és gyártó próbálta megválaszolni a kérdést, hogy mennyi idő múlva válik valósággá az autonóm jármű (AV) bevezetése. Témák széles skálája vetődik fel az AV-vel kapcsolatban, a biztonság és a felhasználói felelősség kérdésétől a nemzetközi logisztikai megoldásokig.

Tovább a cikkre

 

2022. január 07.

Svájc – A Szövetségi Tanács hivatalos fényképe

Svájcban szokás szerint minden évben a Konföderáció új elnöke tervezi meg a kormány hivatalos fényképét.

Tovább olvasom

2022. január 04.

Évkezdés Svájcban

A törvénymódosítások érintik a vállalatok adózásától kezdve a szabad utazáson át az azonosneműek házasságát, és más területeket is.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

2021. december 13.

A svájciakat egyaránt aggasztja a Covid, a klíma és a nyugdíj

A Credit Suisse „aggodalommérő” idei adatai szerint a járvány továbbra is az egyik fő oka a svájciak aggodalmának. Csaknem ugyanennyi válaszadó stresszes a klímaváltozás miatt, és amiatt, hogy nyugdíjba vonuláskor elég pénzük lesz-e. 

Összefoglaló a top 10 svájciakat foglalkoztató problémáról: Tovább

2021. december 13.

Svájci népszavazás

November 28-án népszavazást tartottak Svájcban: a többség megszavazta az ápolók jobb munkakörülményeit, a járványügyi szigorításokat, ám nemet mondtak a bírói kezdeményezésre. 

A szavazás eredményei, és folyamatosan frissülő cikkek a három napirendi pontról itt olvashatók: Tovább

2021. december 13.

Aki hisz a jövőben, az beruház, fejleszt – Essősy Zsombort kérdezte a Világgazdaság

A Covid-válságból kifelé jövet bizakodó a versenyszféra, többéves rekord dőlt meg az idén a vállalkozások bejegyzésében, ezzel együtt kevesebb cég szűnt meg, mint az utóbbi időszakban bármikor.

Teljes cikk

2021. december 13.

Gyarmathy&Partners – Könyvelés euróban vagy USA dollárban

A forintban történő könyvvezetés esetén jelentős, nem realizált árfolyamkülönbözetek keletkezhetnek a könyvelésben és a pénzügyi beszámolókban. Ennek eredményeként, veszteség esetén szükségessé válhat a tőkehelyzet rendezése, míg árfolyamnyereség esetén, bár valódi nyereség nem keletkezett, magasabb lesz a társaságiadó-fizetési kötelezettség. Gyakoriak továbbá a magyarországi és a külföldi elszámolások közötti, az árfolyamkülönbözetekből eredő eltérések.

Részletek

2021. december 13.

Stratégiai megállapodást írt alá a Magyar Kormány a Roche Magyarország Kft.-vel

A Külügyminisztériumban tartott eseményen Jean-Francois Paroz svájci nagykövet úr és a Swisscham is részt vett.

Tovább olvasom

2021. november 26.

Szponzori eseményünk

Szponzoraink számára tartottunk üzleti ebédet Dr. György László stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárral.

Tovább olvasom

2021. november 26.

Új svájci beruházás

Számunkra különösen fontos mérföldkővel, egy új svájci beruházás bejelentésével kezdtük a hetet.

Tovább olvasom

2021. november 11.

Újabb óriásberuházás indul a Nestlé büki állateledelgyárában

Az egy éve bejelentett 50 milliárdos fejlesztés után ismét nagyszabású beruházásba kezd büki gyártóbázisán a Nestlé Hungária.

Tovább olvasom

2021. november 05.

20 éves a VGD Hungary Kft.

Alapítótagunk, székhelyszolgáltatónk és könyvvizsgálónk, a VGD Hungary Kft. 20 éves.

Tovább olvasom

2021. október 14.

Svájc, Zürich, CEE Day

Igazgatónk, Lipovecz Júlia részt vett a Zürich-ben megrendezett SEC CEE rendezvényen

Tovább olvasom

2021. október 14.

Új rektor az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen

Ab dem 1. September 2021 bekleidet Prof. Dr. Zoltán Tibor Pállinger das Amt des Rektors der Andrássy Universität Budapest (AUB).

Közlemény

A rektorátus ünnepélyes átadása – videó

2021. október 14.

Az ABB piacra dobja innovatív all-in-one elektromosjármű-töltő berendezését

3 percre sincs szüksége ahhoz, hogy 100 km megtételére elengedő energiát adjon le.

Tovább olvasom

2021. szeptember 28.

CMS: The 2022 edition of the European M&A Outlook

Út a helyreálláshoz – 2022-es kiadás, amelyet a CMS és a Mergermarket közösen publikált.

Tovább olvasom

2021. szeptember 07.

CMS: A közlekedés újragondolása: Hidrogénvonatok

Az Európában már egyes vasúti vonalakon működő hidrogénüzemű vonatok (az e-vonatok mellett) továbbra is azt bizonyítják, hogy képesek lesznek a dízelvonatok helyettesítésére a következő években.

Teljes cikk

2021. augusztus 31.

Ignazio Cassis látogatása Magyarországon

Múlt héten Magyarországra látogatott Ignazio Cassis szövetségi tanácsos, Svájc külügyminisztere

Tovább olvasom

2021. július 06.

Az E-kereskedelem és az új egyablakos EU áfa rendszer

Az idei év július 1-jével elindult az új EU egyablakos áfarendszer, az OSS, számos gyakorlati egyszerűsítést kínálva az EU-tagállamokba irányuló online értékesítésben részt vevő vállalatok számára.

Tovább olvasom

2021. június 21.

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

Az ABB hazai leányvállalata, az ABB Kft. hetedik alkalommal nyerte el a tekintélyes Business Superbrands díjat.

Teljes cikk

2021. május 31.

Magyar beruházásokról egyezett meg svájci cégekkel Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 14 milliárd forint összértékben 220 új munkahelyet létrehozó magyarországi beruházási megállapodásokat kötött Svájcban.

Teljes cikk

2021. május 31.

Milyen hatással van a koronavírus a gyógyszergyártók működésére?

Korábban soha nem látott mértékben működtek együtt a konkurens gyógyszergyártó cégek az elmúlt 14 hónapban. Ez pedig a koronavírus utáni időkre is hatással lehet, mondta a Portfolio-nak Irma Veberic, a Roche (Magyarország) Kft. ügyvezető igazgatója. A világ egyik legnagyobb gyógyszercégének magyarországi vezetője szerint a digitalizáció az egészségügyben is felpörgött, ugyanakkor vannak olyan betegségek, amikre még a vírussal terhelt időben is több figyelmet kellene fordítani.

Teljes cikk

2021. május 31.

ESSENTIALS OF DOING BUSINESS IN HUNGARY 2021

Megjelent a VGD Hungary legfrissebb angol nyelvű kiadványa Essentials of Doing Business in Hungary címmel, amely hatékony iránytű lehet  a Magyarországra irányuló befektetések, üzleti tervek megvalósításához.

Az angol nyelvű dokumentum átfogó betekintést nyújt a magyar munkaerőpiac általános szabályaiba, valamint az adó- és vámrendszer általános bemutatását is tartalmazza.

A brossúra letölthető a VGD Hungary weboldaláról.

2021. április 12.

Beutazás Svájcba

Tájékozódjon naprakészen ezen a weboldalon az aktuális beutazási lehetőségekről.

2021. április 12.

Dr. Rose Magánkórház: Immunrendszerünkről járvány idején

A korona vírus járvány idején a tünetek kialakulásának a szempontjából nagyon fontos az, hogy megfelelően működik-e az immunrendszerünk. Hogy mi a megfelelő működés feltétele és mit tehetünk egészségünk érdekében, erről kérdezzük professzor dr. Nékám Kristófot a Dr. Rose Magánkórház immunológus, allergológus főorvosát.

Tovább 

2021. március 26.

Leányvállalat vagy fióktelep: Előnyök és hátrányok

A nemzetközi vállalatok Magyarországon többnyire leányvállalatokon keresztül működnek, míg fióktelep vagy képviselet létrehozása további érdekes alternatívákat kínál.

Tovább olvasom

2021. március 08.

Az ABB-t ismét a világ egyik leginnovatívabb vállalatának választották

2021-ben az ABB-t a világ egyik leginnovatívabb vállalatának minősítette a Clarivate, amely globális vezető szerepet tölt be a tudományos és akadémiai kutatási adatok, a szabadalmi információk, valamint a megfelelési előírások elemzése terén. 

2020-ban az ABB a csoport bevételeinek 4,8 százalékára növelte a kutatás-fejlesztésre és a digitalizációra fordított kiadásokat, ami körülbelül 1,3 milliárd dollárnak felel meg. A vállalat világszerte mintegy 7 000 kutatót foglalkoztat, akiknek több, mint 60 százaléka a szoftverfejlesztésben és a digitalizációban dolgozik.   

Sajtóközlemény

2021. február 15.

Tanúsítvány a pénzügyileg legstabilabb cégeknek

A Bisnode objektív cégminősítése alapján a legjobbak között szerepel a Login Autonom Kft: a vállalat megkapta a Bisnode AAA (tripla A) tanúsítványt, mellyel Magyarországon csupán a cégek 0,63 %-a rendelkezik, és mely azt igazolja, hogy a Login Autonom Kft. a pénzügyileg legstabilabb cégek egyike.

Emellett, mint a magyarországi Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció aktív tagja, a Login Autonom az első százezer között van, akik teljesítik az MI Kihívást. Az MI Kihívás célja a mesterséges intelligencia alapozó képzés elvégzésével a tudatosság általános növelése.

Sajtóközlemény

2021. január 29.

CMS Press Release

Emerging Europe M&A 2020 activity dampened but far from snuffed out

 • Deal volume in emerging Europe dropped by 12.9% (1,705 deals) and total value by 16% (EUR 60.80bn) in 2020
 • The highest Q4 deal value since 2016 at EUR 24.28bn
 • Value of IPOs reached EUR 4.79bn – the second highest on record
 • Private equity deals accounted for 18.7% of total volume of deals
 • Telecoms & IT overtook Real Estate & Construction as the busiest sector by deal volume with 333 deals in 2020 (an increase of 11% from 2019)
 • Finance & Insurance saw an increase in deals by 8.6%
 • Poland was the sole country in the region to see growth in both deal volume (9.3%) and value (6.6%)

 

Read full press release

Emerging Europe M&A Report 2020

2021. január 04.

“100 éve is itt voltunk, 100 év múlva is itt leszünk”

Három kereskedelmi- és iparkamara és egy üzleti klub nyilatkozatban biztosította támogatásáról a Bridge Budapestet és állt ki a Vállalhatóság ügye mellett. Az aláírt deklarációkkal a kamarák a  Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezés céljaival és értékeivel egyetértve szövetségesként segítik a hazai üzleti élet szemléletformálását. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara után a svájci kamara, a belga üzleti klub és a svéd kereskedelmi kamara döntött úgy elsőként, hogy közös kiállással erősíti meg a vállalhatósághoz kapcsolódó üzleti értékeket.

Sajtóközlemény megtekintése

2020. november 13.

A svájci egészségügy digitalizációja: ilyen egy sikeres iparág

Az egészségügy minden nemzet szívügye, hiszen az állampolgárok egészsége, a megfelelő ellátás, a különböző kórok kivédése a társadalom legfontosabb eleme. Vannak olyan országok, ahol kiemelkedő ez az iparág. Ilyen ország Svájc is, ahol…

Tovább olvasom

2020. november 10.

Sajtótájékoztató a Swisscham Hungary jubileumi faültetéséről

A környezet iránti felelősség jegyében fákat ültetett a Swisscham Hungary

Tovább olvasom

2020. november 05.

Gyarmathy&Partners: A veszteségek és a transzferárak helyes kezelése

A 3 legfontosabb kihívás

Tovább olvasom

2020. október 14.

A Brexit újabb aspektusa

– adójogi szemszögből sem lesz egyszerű az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból

Tovább olvasom

2020. október 14.

Ismeretlen hős – Carl Lutz és a magyar holokauszt

The Humanitarian Commitment of Switzerland.
„Carl Lutz ugyanolyan révületben volt, mint mi, mindannyian.”

Tovább olvasom

2020. október 14.

Novartis a #50ClimateLeaders listán!

Itt csak azok a vállalatok szerepelhetnek, akik igazán elköteleződtek a környezetvédelem iránt. 

Hogy mit jelent a fenntarthatóság a Novartis szerint, kiderül a videóból.

2020. október 14.

Swisscham Hungary a Diplomacy&Trade magazinban

A Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara, a Swisscham Hungary 1995-ben alakult. A szervezet vezetői, Dr. Béres István elnök és Lipovecz Júlia ügyvezető igazgató más jubileumi évet gondoltak 2020-ra.

Teljes cikk

2020. október 14.

Új tagunk: Teqball Kft.

Legújabb tagunk, a Teqball Kft. 2020 nyarán csatlakozott a Kamarához.

Tovább olvasom

2020. szeptember 28.

A Roche Services (Europe) Ltd új, modern központba költözik Budapesten

A vállalat szolgáltatója, a Roche Services (Europe) Ltd. új központba költözött. A Skanska által épített épület rengeteg egyedi tulajdonsággal és fenntartható megoldással rendelkezik, és az intelligens funkcióknak köszönhetően segíti az alkalmazottak biztonságát a globális járvány idején is. Teljes cikk angolul.

Tovább olvasom

2020. szeptember 14.

Magyar közreműködéssel készült el a CERN új fejlesztése

Komoly felújításon, fejlesztésen esett át a genfi székhelyű európai részecskefizikai kutatóintézet (CERN) egyik nagy detektora, az ALICE. A több évig tartó K+F munkálatokban komoly szerepet vállalt a Wigner Fizikai Kutatóközpont csapata is, a tesztelések egy jelentős része is Csillebércen zajlott – közölte a kutatóközpont.

2020. július 20.

Svájc elindítja a lakosok számára a SwissCovid járvány-követő alkalmazást

A svájci lakosok június 25-től tölthetik le az új SwissCovid okostelefon-alkalmazást. A kontaktkövető rendszer célja a vírus terjedésének megakadályozása, mialatt garantálja a felhasználók személyes adatainak biztonságát.

Teljes cikk 

2020. július 20.

A robotok segítenek bennünket a Covid-19 kezelésében, de nem úgy, ahogy gondolnánk

Brad Nelson, a svájci robotikaprofesszor azt tervezte, hogy egy robotkatéter-rendszert telepít Kínába, a világ egyik legnagyobb kórházába, amikor a világot a Covid-19 válság sújtotta.

Más országokban az UV lámpákkal fertőtlenítő robotok a kórházak és iskolák folyosóin söpörtek át, a négylábú robotok csomagokat szállítottak a küszöbön, és a robotkutyákat telepítettek a parkokba, a távolság betartását felügyelendő.

Teljes cikk

2020. július 20.

A koronavírus fellendíti a felvonó üzletet

A Schindler globális liftgyártó szerint az érintés nélküli technológia már úton volt, de a koronavírus növelte innovációs ütemterveket. Most egyre többen keresnek érintés nélküli technológiát, fertőtlenítést és fizikai távolságtartást, amikor felszállnak a liftbe. Paolo Compagnával, a Schindler ügyvezetőjével beszéltünk arról, hogy ez mit jelent.

Videó