Noszek Péter

Nestlé Hungária Kft.

Swisscham:
Alelnök
Elnökségi tag

Mi volt a fő ok, amiért belépett a Swisscham tagjai közé?

A Nestlé Hungária közel 30 éve működik Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektetőként és munkáltatóként, ami önmagában is megmagyarázza, hogy miért tartjuk fontosnak a közös svájci értékeket, illetve a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamarai tagságot. Jelenlétünk tehát nem újkeletű a szervezetben, ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés, hogy idén beválasztottak a Swisscham elnökségébe is.

Miért döntött úgy, hogy indul a elnökségi pozícióért?

Az indulással Dr. Béres István elnök úr felkérésének tettem eleget. A korábbi kamarai tapasztalatokból kiindulva arra gondolok, hogy a felkérésénél fontos szempont lehetett a Nestlé jelentős magyarországi jelenléte és a társadalomban betöltött szerepe. Magyarországon tízből kilenc háztartásban jelen vagyunk – ebből fakadó felelősségünkből adódóan igyekszünk érdemben hozzájárulni azon aktuális társadalmi és munkaerőpiaci kérdések megoldásához, melyekkel működésünk során találkozunk.

Mit remél kamara és Nestlé együttműködésétől a jövőben?

A kamarával nagyon sok sikeres együttműködésen vagyunk túl, amikből talán a duális szakképzési tanulmányút megszervezését és támogatását érdemes elsőként kiemelni. Az út során fontos magyarországi döntéshozóknak mutattuk be a svájci szakképzés szövevényes, ugyanakkor nagyon jól működő rendszerét, és egyben bepillantást engedtünk az anyavállalat és a helyi iskolák együttműködésébe, illetve abba, hogy a Nestlé integrálja a szakképzésben résztvevő tanulókat a gyártási munkafolyamatokba. Természetesen rengeteg új ötletem van a jövőre nézve, ezért is vállaltam el az elnökségi pozíciót.

Milyen esemény(eke)t emelne ki közös munkánk történetéből?

Amint említettem, a duális szakképzés terén tett közös erőfeszítések példaértékűek voltak, és talán az akkor még kialakulóban lévő magyar duális szakképzési rendszer is profitált a tapasztalatokból. De megemlíthetném a 2017-es Swiss Business Day rendezvényt is, aminek szervezésébe a HIPA is beszállt. Bízom benne, hogy új szerepemben sikerül elmélyítenem a jelenlegi munkakapcsolatot, és a kamarával a jövőben is együtt képviseljük majd a „svájciságban” rejlő értékeket.

Vissza